"Ermenilerin öne sürdükleri iddiaların tamamı yalandır"

"Ermenilerin öne sürdükleri iddiaların tamamı yalandır"

Azerbaycan Milletvekili Novruzov:- "Türkiye'yi insan haklarını çiğnemekle suçluyorlar. Halbuki Türkiye teröristlere karşı savaşıyor, teröristleri yakalıyor ve ülkeye iadelerini talep ediyor. Avrupa ülkeleri ise onlara siyasi sığınma hakkı veriyor. Bunları

İSTANBUL (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Azerbaycan Milletvekili Sivayuş Novruzov, "Türkiye'yi insan haklarını çiğnemekle suçluyorlar. Halbuki Türkiye teröristlere karşı savaşıyor, teröristleri yakalıyor ve ülkeye iadelerini talep ediyor. Avrupa ülkeleri ise onlara siyasi sığınma hakkı veriyor. Bunların her birinin bu işin içinde parmağı var. Bu konuyla alakaları olmasa teröristleri iade ederler." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Novruzov, NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Siyasi Güvenlik" oturumunda Türkiye'nin DEAŞı desteklediğini iddia eden Ermeni Heyeti Başkanı Koryun Nahapetyan'ın ifadelerinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Novruzov, Türkiye'nin teröre maruz kalan ve karşı karşıya kaldığı terör faaliyetleriyle mücadele eden bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Yıllardır terörü destekleyen Ermenistan'ın Türkiye'yi terörizme destek vermekle itham etmesi adaletsizliktir." diye konuştu.

Türkiye'nin insan haklarını ihlal etmekle suçlandığına dikkati çeken Novruzov, "Halbuki Türkiye teröristlere karşı savaşıyor, teröristleri yakalıyor ve ülkeye iadelerini talep ediyor. Avrupa ülkeleri ise onlara siyasi sığınma hakkı veriyor. Bunların her birinin bu işin içinde parmağı var. Bu konuyla alakaları olmasa teröristleri iade ederler." dedi.

- "Öne sürdükleri iddiaların tamamı yalandır"

NATO üyesi ülkelerin meselelere çifte standartla yaklaştığını ifade eden Novruzov, "NATO anlaşmasına göre, NATO üyesi olan bir ülkeye terör saldırısı olduğunda üyelerin bir olup, o ülkeye destek olması lazım. Ama biz bu olayı NATO üyesi Türkiye için göremiyoruz. Bu yakınlarda Türkiye'de bir darbe girişimi oldu ve hiçbir ülkenin Türkiye'ye yardımı dokunmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Ermenilerin 100 yılı aşkın süredir yalan söylediğini ve bu yalanlarını dünyaya yaymaya çalıştığını belirten Novruzov, "Ermenistan'ın hem Türkiye hem de Azerbaycan'a yönelik toprak iddiaları var. Öne sürdükleri bu iddiaların tamamı yalandır. Bugün burada konuşan Ermeni Heyeti bile bir yalan üzerine kurulmuştur." şeklinde konuştu.

Novruzov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun NATO-PA kapsamındaki oturumda söz alarak, gerçeği kesinlikle yansıtmayan iddialar öne süren Ermeni Heyet Başkanı'na çok güzel ve ayrıntılı bir şekilde cevap verdiğini ve söz konusu iddiaları çürüttüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sayın Çavuşoğlu, Avrupa Konseyinde uzun süre çalışmış ve orada bulunan Ermenilerin yalan üzerine kurulmuş faaliyetlerini görmüştür. Ermenistan'ın işgalci olduğu, teröristleri desteklediği, terör teşkilatı ASALA'nın Azerbaycan ve Türkiye'de yaptığı terör faaliyetleri ve Avrupa'da öldürülen Türk diplomatlar konusu buradaki herkesin dikkatini çekmiş oldu.Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın açılması konusu da buradaki herkesin dikkatini çekmiş oldu. Karabağ geri verilene kadar bu sınırlar açılmayacaktır. O sınırlar zaten Ermenistan Karabağ'ı işgal ettigi için kapatılmıştı. Ne zaman ki işgal sona erer, o zaman da ilişkiler iyiye doğru gitmeye başlar."

Novruzov, Çavuşoğlu'nun, Ermeni Heyeti Başkanı'nın asılsız iddialarına verdiği cevabın ardından, Ermeni heyetin salonu terk edip gideceğini zannettiğini fakat gitmek yerine heyetin yalanlarına devam ettiğini kaydetti.

Oturumda gündeme gelen konulardan birinin de 1915 olayları olduğunu anlatan Azerbaycan Milletvekili Novruzov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Erdoğan, daha önce bu meseleyle ilgili 'Siz de biz de tarihçilerimize bırakalım, onlar karar versinler' dedi. Ama Ermeniler bu iddianın yalan olduğunu biliyorlar ve bu konunun tarihçilere bırakılmasından çekiniyorlar. Türkiye'nin Ermeni Soykırımı yaptığı iddiası yalan, aksine 20. ve 21. yüzyılda Ermenistan Azerbaycan'a soykırım yaptı. Özellikle Hocalı Soykırımı, bu soykırımın çekilmiş fotoğrafları, filmleri var ve Hocalı Soykırımı'nı çoğu ülkeler de kabul etmiştir. Bu bakımdan da ben hesap ediyorum ki hak bizim tarafımızdadır ve bu hak ile biz işimize devam edeceğiz."

- Ermeni Heyeti Başkanı Nahapetyan'ın iddiaları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Siyasi Güvenlik" oturumunda yaptığı konuşmanın ardından söz alan Ermeni Heyeti Başkanı Koryun Nahapetyan, Türkiye'nin DEAŞ'ı desteklediği iddialarına öne sürmüştü. Bakan Çavuşoğlu, söz konusu iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığı belirterek, Türkiye'nin DEAŞ'e karşı arazide aktif rol oynadığının altını çizmişti.

Konuşmaların ardından söz alan Azerbaycan Milletvekili Sivayuş Novruzov ise Çavuşoğlu'na yaptığı açıklamalardan ötürü teşekkür ederek, "Biz 17 yıldır NATO Parlamentosuna iştirak ediyoruz. Her defa Ermeni yalanı ile karşılaşıyoruz ve bunların dürüst olmadığını siz bütün NATO üyelerine anlattınız. Özü terör ile meşgul olan bir ülke başka bir ülkeyi teröre destek vermekle suçluyor. ASALA gibi bir Ermeni terör teşkilatı var ki Azerbaycan'ın arazisinde, Türkiye'nin arazisinde ve Avrupa ülkelerinde Türk diplomatlara karşı ürettiği terörleri yok sayarak, Türkiye'yi teröre destek vermekle suçluyor." ifadelerini kullanmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :