Erdoğan ve Mahama ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Mahama ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "Gana, bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerimizde son dönemlerde bir tarih yazıyoruz. Gana'yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Hedeflerimiz, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticar

AKRA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gana, bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerimizde son dönemlerde bir tarih yazıyoruz. Gana'yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Hedeflerimiz, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari bütün bu alanları kapsayacak şekildedir" dedi.

Resmi ziyaret için Gana'nın başkenti Akra'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, iki ülke arasındaki anlaşmalar için Başkanlık Sarayı'nda imza töreni gerçekleştirildi.

Türkiye ile Gana arasında, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması, gençlik ve spor alanında işbirliği anlaşması, bilgi teknolojileri alanında mutabakat zaptı ile enerji alanında mutabakat zaptı imzalandı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ile Mahama ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, geçen yıl Doğu Afrika ülkelerinden Etiyopya, Cibuti ve Somali'ye yaptıkları ziyaretin ardından, bu yıl 4 batı Afrika ülkesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Gana'ya ilk defa geldiğini vurgulayan Erdoğan, Gana'nın tabi güzelliklerini, Volta Gana Gölü'nü, meşhur yağmur ormanlarını birçok kez duyduğunu ifade etti.

Özellikle Ganalıların konukseverliğini, kalpten ilgilerini, sıcaklığını, her daim gülümsemelerini, dostlarından duyduğunu aktaran Erdoğan, "Bugün de bu özelliklerin bir kısmına şahit olmuş durumdayım. Cumhurbaşkanı Sayın Mahama'ya ve tüm Gana halkına, şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana'nın, 1957 yılında Sahra altı Afrika'da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika devleti olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Gana'da yakılan bu özgürlük ateşi, daha sonra diğer ülkelere sıçrama fırsatını verdi. Bugün de Gana, güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi, sosyal istikrarı, barışçıl dış politikası, aktif diplomasisiyle Afrika'nın ilham kaynağıdır. Gana, bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerimizde son dönemlerde bir tarih yazıyoruz. Gana'yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Hedeflerimiz, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari bütün bu alanları kapsayacak şekildedir."

Erdoğan, Afrika'da yeni büyükelçilikler açmaya başladıklarında ilk etapta Gana'nın yer aldığını ve Akra Büyükelçiliğinin 2010 yılında yeniden faaliyete geçtiğini, Gana'nın bölgesel örgütlerle işbirliğin gelişmesinde yapıcı bir rol oynadığını kaydetti.

(Sürecek)

Erdoğan ve Mahama ortak basın toplantısı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler