Erdoğan-Putin görüşmesinin yankıları

Erdoğan-Putin görüşmesinin yankıları

ATB Başkanı Çandır:- "İki ülkenin en üst temsil makamlarınca karşılıklı görüşmelerinin olumlu havada geçmesi moralleri yükseltti, ekonomi çevrelerini umutlandırdı"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin olumlu havada geçmesinin ekonomi çevrelerinin morallerini yükselttiğini ve umutlandırdığını belirtti.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya ile 25 yılda ilmek ilmek dokudukları ekonomik, sosyal ve siyasi ilişkilerin göz ardı edilemeyecek bir yere sahip bulunduğunu ifade etti.

Antalya'nın yaş meyve sebze ihracatında Rusya'nın payının yüzde 40'lara, bazı ürünlerde ise yüzde 60'lara kadar çıktığına işaret eden Çandır, bu açıdan Rus pazarının yeniden kazanılıyor olmasının, Türkiye ve nüfusunun yüzde 30'u tarımdan geçinen Antalya açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Rusya ile ekonomik ilişkilerin askıya alındığı 8 aylık süreyi kayıp olarak gördüklerini belirten Çandır, şunları kaydetti:

"Her iki ülkenin en üst temsil makamlarınca karşılıklı görüşmelerinin olumlu havada geçmesi moralleri yükseltti, ekonomi çevrelerini umutlandırdı. Temaslarda bulunan heyette Antalya Milletvekilimiz ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yer alması, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'in toplantılara katılması memnuniyet vericidir. Geçen 8 aylık sürede yaşanan kayıp, üretici, ihracatçı ve ekonomi çevrelerini üzse de Rusya ile ilişkilerimizin yeniden başlaması bizleri umutlandırıyor."

Yasak ve kısıtlamaların aşama aşama kaldırılacağı yönündeki açıklamaların "yeşeren umutlarına gölge düşürmeyeceğini" ifade eden Çandır, ancak tarım sektöründe alınacak kararların hızlı ve uygulanabilir olması gerektiğine dikkati çekti.

Çandır, yaş sebze ve süs bitkileri üreticisi için sezon hazırlığının devam ettiğini ve somut adımların atılmasının beklendiğini bildirdi.

Üretici, ihracatçı ve ekonomi çevrelerinin 2017'ye umutla başlamak istediğini belirten Çandır, "Bunun için 2 ülke ekonomisini rahatlatacak adımlar hızla atılmalı. Temennimiz turizm sektörü için sezon sonunun, tarım sektörü içinse ikinci yarının biraz daha hafif bir kayıpla atlatılması ve alınan kararların 2017‘ye umut olması yönünde." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :