Erdoğan-Poroşenko ortak basın toplantısı

Erdoğan-Poroşenko ortak basın toplantısı

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: - "Hedefimiz stratejik iş birliğinin güçlendirilmesidir. Hedefimiz uluslararası hukuka saygı temelinde bölgede güven, istikrar, sürdürülebilir kalkınma ve esenlik sağlamaktır"- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna'nın toprak

KİEV (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ile ülkesinin stratejik iş birliğini güçlendirmeyi, uluslararası hukuka saygı temelinde bölgede güven, istikrar, sürdürülebilir kalkınma ve esenlik sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Poroşenko, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin altıncı toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin 25. yılının kutladığını, yüzyıllar boyunca ortak menfaatler çerçevesinde gelişen ilişkilerin stratejik düzeye ulaştığını söyledi.

Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının güvenilir ve yapıcı bir havada gerçekleştiğini belirten Poroşenko, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uluslararası düzeydeki sınırları çerçevesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik yenilediği değişmez destekten dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum." dedi.

Normandiya formatı dahil olmak üzere bütün barışçıl inisiyatiflere rağmen Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını ve Kırım’ı işgalini sürdürdüğünü ifade eden Poroşenko, Erdoğan ile birlikte, işgalci yönetimin baskıcı eylemleri sonucunda Kırım’da gittikçe kötüleşen insan hakları durumunun "kabul edilemez" olduğunu kaydettiklerini belirtti.

Baskı, zulüm, arama ve tutuklamaların işgal altındaki Kırım’da her gün yaşanan şeyler olduğunu dile getiren Poroşenko, yarımadada özellikle Kırım Tatarları ve Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcilerinin baskı altında olduğuna işaret etti.

Gözlem misyonları dahil olmak üzere uluslararası mekanizmalar çerçevesinde Ukrayna vatandaşlarının hak ve özgürlükleri için mücadeleyi sürdürme hususunda Erdoğan ile mutabık kaldıklarını bildiren Poroşenko, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kendisinin dile getirdiği “Kırım'ın İşgalden Kurtarılması Dostlar Grubu”na Türkiye’nin katılmasını beklediğini ifade etti.

- "Ticaret hacmi son 6 ayda yaklaşık yüzde 20 arttı"

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacminin son 6 ayda yüzde 20’ye yakın artış gösterdiğine işaret eden Poroşenko, ülkesindeki Türk yatırımlarının da arttığını bildirdi. Poroşenko, "Türkiye Ukrayna’nın en büyük 5 ticaret ortağı ve en büyük 10 yatırımcı ortağı arasında yer aldı." ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gittikçe ilerlediğini anlatan Poroşenko, savunma sanayi, havacılık, uzaycılık alanlarında da iş birliğinin de derinleştiğini ifade etti. Poroşenko, özellikle enerji alanında detaylı görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Poroşenko, "Hedefimiz stratejik işbirliğinin güçlendirilmesidir. Hedefimiz uluslararası hukuka saygı temelinde bölgede güven, istikrar, sürdürülebilir kalkınma ve esenlik sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

- "İki ülke arasında özel irtibat hattı"

Petro Poroşenko, iki ülke başkenti arasında bir kaç gün önce özel bir irtibat hattının tesis edildiğini söyledi.

Mevlana'nın "Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir" sözlerine atıfta bulunan Poroşenko, "Bu, bugünkü görüşmemizin ifadesidir." dedi.

- "Tabii ki işgal altında bulunan bölgelerimizin kurtarılmasını konuştuk"

Kırım’da siyasi sebeplerden dolayı tutuklanan ve hapse atılanların serbest bırakılması hususunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Poroşenko, Kırım Tatarları meselesinin görüşmenin en önemli konularından biri olduğunu dile getirdi.

Poroşenko, "(Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı) Ahtem Çiygöz ve (Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı) İlmi Ümerov’un serbest bırakılmasını da değerlendirdik. Kendileri şu anda hapishanede yatıyor ama onların Kırım Tatarı olmaktan başka bir suçu yok. Türkiye kayıtsız şartsız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını destekliyor. Biz tabii ki işgal altında bulunan bölgelerimizin kurtarılmasını konuştuk." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :