Erdoğan-İohannis ortak basın toplantısı

Erdoğan-İohannis ortak basın toplantısı

Romanya Cumhurbaşkanı İohannis:- "AB şu anda birçok sorunla uğraşmaktadır ve Türkiye bu sorunların çözümü için önemli bir ortaktır. Türkiye, topraklarında çok sayıda mülteci barındıran bir ülke olup, hem mülteci akışının kontrolü hem insan kaçakçılığının

ANKARA (AA) - Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) uğraştığı birçok sorunun çözümü konusunda önemli bir ortak olduğunu belirterek, "Türkiye, topraklarında çok sayıda mülteci barındıran bir ülke olup hem mülteci akışının kontrolü hem insan kaçakçılığının son bulması hem de insani yardım konusunda anahtar bir role sahiptir." dedi.

İohannis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, resmi ziyaret vesilesiyle Türkiye'de bulunmaktan ve gösterilen misafirperverlikten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ziyaretin bölgesel güvenlik konusunda çok sayıda zorlukların olduğu bir dönemde gerçekleştiğini ifade eden İohannis, iki ülke arasındaki güçlü ve stratejik ortaklık sayesinde bu riskleri daha iyi idare edebileceklerinin altını çizdi. "Vatandaşlarımız güven ve refah istiyorlar." diyen İohannis, beklentilere ortak çabalarla cevap vermeye çalıştıklarını anlattı.

Yaşanan terör saldırılarına da değinen İohannis, "Terör tehdidine cevabımız ortak ve kesin olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir sene önce Bükreş ziyaretinde bir araya geldiklerini ve bugünkü ziyaretin de orada sağlanan diyaloğun yarattığı stratejik ortaklığın devamı olduğunu vurgulayan konuk Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

"Gerek geleneksel işbirliğimiz, gerekse ikili, bölgesel ve uluslararası ortak hedeflerimiz nedeniyle Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemlidir. Görüşmelerimizin gündeminde ikili, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra güvenlik, ekonomik, sosyokültürel konuları da ele aldık. Güvenlik ve savunma alanında NATO dışında da güçlü bir işbirliğimiz mevcuttur.

Ekonomik açıdan Romanya ile Türkiye arasında zaten başarılı bir işbirliği mevcuttur. Bu işbirliğini gerek ticaret gerekse yatırımlar ve ilgi alanları yoluyla genişletmek niyetindeyiz. Türkiye, Avrupa Birliği dışında, Romanya'nın dünyadaki 5. ticari ortağıdır. Ortak hedefimiz ticaret hacminin yıllık 10 milyar dolara ulaşmasıdır."

İohannis, ülkesinde önemli sayıda Türk toplululuğunun olmasının iki ülke arasında sosyokültürel anlamda da güçlü bir bağ kurulmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başta göç ve terör olmak üzere Avrupa gündeminde yer alan konuları da görüştüklerinin altını çizen İohannis, "AB şu anda birçok sorunla uğraşmaktadır ve Türkiye bu sorunların çözümü için önemli bir partnerdir. Türkiye, topraklarında çok sayıda mülteci barındıran bir ülke olup hem mülteci akışının kontrolü hem insan kaçakçılığının son bulması hem de insani yardım konusunda anahtar bir role sahiptir. Bu doğrultuda geçen hafta AB'de yapılan anlaşmayı selamlıyorum ve bunun mülteci akışının önemli ölçüde azalması ve hatta kesilmesine yardımcı olacağını ümit ediyorum."

-"Önemli bir adım attık"

İohannis, bugün iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından önemli bir adım attıklarına inandığını ifade ederek, "En üst seviyedeki bu diyaloğumuzun ortak hedef ve çıkarlarımızın bir ispatı olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.

İohannis, Bükreş'te yapılması planlanan cami konusunda bir soruya karşılık, inşaat için gerekli izinlerin alınması aşamasında olduklarını ve bu konuda belediye başkanının yetkili olduğunu söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı, Suriyeli göçmenlerin Karadeniz yoluyla Avrupa'ya ulaşma ihtimaline yönelik soru üzerine de Türkiye'nin bu konuda sıkı tedbirler aldığını hatırlattı. Karadeniz'in küçük gemi ya da teknelerle geçilebilecek nitelikte olmadığına da işaret eden İohannis, "Dolayısıyla bu yolla Avrupa'ya geçilmesi mümkün değildir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :