Erbil'de sivillerin korunmasına yönelik seminer

Erbil'de sivillerin korunmasına yönelik seminer

IKBY'nin Erbil kentinde yer alan Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü ile İsviçre merkezli Geneve Call Enstitüsü, savaş sırasında insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesine yönelik Irak ordusuna bağlı askerler ve Peşmerge güçlerine temel eğitimler içeren se

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesi'nde (IKBY) terör örgütü DAEŞ ile mücadele eden Peşmerge güçlerine çatışma sırasında sivillere nasıl davranacağı ve sivillerin haklarının korunmasına dair çeşitli eğitimler verildiği belirtildi.

IKBY'nin Erbil kentinde yer alan Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (MERI) ile İsviçre merkezli Geneve Call Enstitüsü, savaş sırasında insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesine yönelik Irak ordusuna bağlı askerler ve Peşmerge güçlerine temel eğitimler içeren seminer verdi.

MERI Başkanı Dr. Dilaver Alaaddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan Bölgesi, terörle mücadele ettiği için savaş halinde ve çatışmalar sırasında güvenlik güçleri bölgeleri kontrol ediyor ya da bırakmak zorunda kalıyor. Savaş esnasında askeri komutanlar bazen önemli kararlar almak zorunda kalıyor ve bu da doğrudan sivilleri etkileyebilir. Bu etkinin en aza indirilmesi için Peşmerge komutanlarına insan hakları konusunda temel eğitimleri sunuyoruz. Sorumlular, söz konusu sivil ihlaller için bugün yargılanmasalar dahi, 10 yıl sonra yargı karşısına çıkacaklar." ifadelerini kullandı.

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin son dönemlerde insan hakları ihlali konusunda uluslararası kurumların sert eleştirileriyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Alaaddin, "Güvenlik güçlerinin savaş cephelerinde sivillere karşı işledikleri suçlar tamamen bireysel. Bunun önüne geçmek ve sivillere nasıl davranacaklarını öğretmek için çalışıyoruz." dedi.

Geneva Call Irak Sorumlusu Hichem Khadraoui ise Irak'ın savaş bölgesi olarak ilan edildiğinin altını çizerek, sivillerin daha iyi bir şekilde korunması için mücadele ettiklerini aktardı. Khadraoui, "Irak'ın içerisinde olduğu durumu göz önünde bulundurarak, çeşitli seminer ve bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Daha önce siyasi temsilcilerle görüştük ve şimdi ise askeri komutanlarla durumu ele alıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler