Epilepsiye karşı "Hasta Okulu" projesi
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hasta ve hasta yakınlarının epilepsi ile ilgili farkındalığını artırmak için Hasta Okulu Projesi hayata geçiriyor - Proje kapsamında 27 Mart'ta alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katılacağı Epilepsi Hasta Okulu
ANKARA (AA) - Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hasta ve hasta yakınlarının epilepsi ile ilgili farkındalığını artırmak, toplumda bu vatandaşların etiketlenmelerinin önüne geçmek için Hasta Okulu Projesi hayata geçiriyor.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, halk arasında "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi, beyin hücrelerinin çeşitli nedenlerle normal olmayan elektriksel boşalması ile ortaya çıkan tekrarlayıcı, beyine ait kontrol dışı hareket bozuklukları olarak tanımlanıyor.
Dünya nüfusunun yüzde 1'inde görülen bu hastalıkla ilgili toplumda doğru bilinen sayısız yanlış nedeniyle de epilepsi hastaları toplumsal hayatta birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Hastalığın çok farklı çeşitleri ve etkileri olmasına rağmen, epilepsi hastaları iş hayatından aile hayatına, sosyal yaşantıya kadar birçok konuda damgalanıyor ve yalnızlık çekiyor.
Bu sorunları çözmek, hasta ve hasta yakınlarının epilepsi hastalığı ile ilgili farkındalığını artırmak ve etiketlenmenin önüne geçmek amacıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hasta Okulu Projesi başlattı. Proje kapsamında, 26 Mart Dünya Epilepsi Günü'nde konunun uzman isimlerinin konuşmacı olarak yer alacağı bir sempozyum gerçekleştirilecek, hazırlanacak olan posterler ve web sitesi aracılığıyla bilgilendirmeler yapılacak, poliklinik sırasındaki hastalara broşürler dağıtılacak.
Proje ile hastalık algısının kuvvetlendirilmesi, nöbet sırasında ilk yardım uygulamalarına yönelik bilinçlendirme, epilepsi hastalığı hakkında yanlış bilgilenmenin önüne geçilmesi ve damgalanmanın önlenmesi hedefleniyor.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyük Salonu'nda 27 Mart'ta gerçekleştirilecek Epilepsi Hasta Okulu Sempozyumu'nda Prof. Dr. Tahir Kurtuluş Yoldaş'ın moderatörlüğünde uzman doktorlar, epilepsi, nöbet tipleri, nöbet esnasında ilk yardım yaklaşımı, çocuk hastaların spor, eğitim, diyet ve gelişimi, hastalığa gebelik, askerlik gibi eşlik eden durumlar, epilepsi ve hukuk ile sosyal yaşam konularını ele alacak.
AA
Kaynak: