Engelliler mozaiklere hayat verecek

Engelliler mozaiklere hayat verecek

Gaziantep'te Fiziksel Engelliler Vakfı tarafından Zeugma Mozaik Müzesinde açılan kursta, engellilere mozaik eğitimi veriliyor- Kursun mozaik eğitmeni Aykaç:- "Zihinsel engellilere mozaik eğitimi vermek sanılanın aksine çok zevkli ve kolay. Başardıkları iç

GAZİANTEP (AA) - YETER ERDİNE - Gaziantep'te Fiziksel Engelliler Vakfınca Zeugma Mozaik Müzesinde açılan kursta, zihinsel ve bedensel engellilere mozaik eğitimi veriliyor.

Vakfın yürüttüğü "Gaziantep'in Gençleri Mozaikle Buluşuyor" Projesi kapsamında düzenlenen kursa katılan çocuk ve gençlere, Şahinbey Belediyesi de ulaşım desteği sağlıyor.

Kursun mozaik eğitmeni İnci Aykaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabahçı ve öğlenci olmak üzere iki gruba ayrılan toplam 23 kursiyere, haftada 5 gün, günde 2,5 saat eğitim verdiklerini söyledi.

Vakfın 70 bin lira bütçe ayırdığı kursta, zihinsel ve fiziksel engelliler ile engelsiz gençleri bir araya getirdiklerini belirten Aykaç, proje sayesinde çocuk ve gençlerin kaynaşmalarını, birbirlerinin halinden anlamalarını, birbirleriyle arkadaş olmalarını sağladıklarını ifade etti.

Aykaç, zihinsel engellilere mozaik eğitimi vermenin sanılanın aksine çok zevkli ve kolay olduğunu dile getirerek, "Çünkü çocuklar, tamamen size bağlı, sözünüzü dinliyor. Başardıkları için çok seviniyorlar. Hızlı bir şekilde taş dizmeyi, taş kesmeyi tercih ediyorlar. Engelsiz insanlardan daha çok ilgi duyuyorlar." diye konuştu.

Zihinsel engellilere eğitim verirken mümkün olduğunca mozaik sanatının teorisini de anlatmaya çalıştığını vurgulayan Aykaç, "Mozaiğin tarihini, çeşitlerini anlatıyorum. Büyük bir zevkle dinliyorlar. Biz burada uygulama olarak ahşap levha üzerine doğal taşları yapıştırma tekniğini öğretiyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Engelli olmayanlarla tanışma imkanı buldum"

Aykaç, ağır engelli bazı çocukların, gelip gitmekte zorluk yaşadıkları için eğitime sadece 2-3 gün katıldıklarını belirtti.

Kendisinin de mozaik sanatıyla 2003 yılında tanıştığını aktaran İnci Aykaç, "Gaziantep Ticaret Odasının açtığı bir mozaik okuluna gittim. 40 kişinin katıldığı eğitim 2,5 sene sürdü. Restorasyona dayalı bir eğitim aldık. Zaten sonrasında da Zeugma Mozaik Müzesinin kuruluş aşamasında restorasyonunda çalıştım. Bu işe gönül verdim. Mozaikle tanıştığım günden bugüne bu işten para kazandım." açıklamasında bulundu.

Kursiyerlerden zihinsel engelli Serap Emre ise kursa devam ettiği için el becerilerinin geliştiğini ve sosyalleştiğini anlattı.

Fiziksel engelli Beyzanur Yavuz da kurs sayesinde engelli olmayanlarla tanışıp kaynaşma imkanı bulduğunu belirtti.

Semanur Yavuz ise da kurs sayesinde taşların nasıl sanata dönüştüğünü öğrendiğini dile getirerek, "Engelli kişiler de bizim gibi insan. Onlara hoşgörüyle cevap vermek lazım." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :