Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Çelebi:- "Herkes için oluşturulacak yeni Türkiye sisteminde, tüm engeller kaldırılmalı ve engellilik meselesi çözümlenmelidir"

ANKARA (AA) - Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, herkes için oluşturulacak yeni Türkiye sisteminde, tüm engeller kaldırılmasını ve engellilik meselesinin çözümlenmesini istedi.

Çebi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Engelliler Haftası'nın engelli bireylerin sorunlarının ve hak mücadelesinin görünür kılınmasını sağladığını söyledi.

Çelebi, engelli sorunlarının, engelli bireylerin insan haklarının korunması ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile birebir ilişkili olduğunu belirterek, "İnsan hakları perspektifinden bakıldığında engellilerin sorunlarının, ayrımcı düzenleme ve uygulamalardan kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Ayrımcılığın, daha çok engelli kişilerin özel durumlarının kamusal düzenleme ve uygulamalarda hesaba katılmamasından kaynaklandığına dikkati çeken Çelebi, sorunun ortadan kaldırılmasının, Türkiye siyasetinin öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin Engellilerin İnsan Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin ilk imzalayıcılarından olmasının önemini vurgulayan Çelebi, bunun beraberinde önemli bir yükümlülüğü de beraberinde getirdiğini belirtti. Çelebi, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu yükümlülük, engellilere karşı ayrımcılığın önlenmesinde etkili bir mücadelede bulunulacağına ve engellilerin insan hak ve özgürlüklerinin korunacağına ilişkin sözleşmenin yaşama geçirilmesidir. Bunun gereği olarak bir an önce sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesi için hukuki, idari ve uygulama düzeyinde bir eylem programının hayata geçirilmesi gerekmektedir."

- "Engelli sorunlarının konuşulmadığı bir Türkiye için biz de varız"

Engellilere sahip çıkmanın çağdaş bir toplumun gerekliliklerinden olduğunun altını çizen Çelebi, engelli bireylerin sağlık, sosyal yaşam ve istihdam gibi yaşamsal hizmetlerden tam ve eksiksiz yararlanmasının en temel insan hakları olarak görülmesi gerektiğini anlattı.

Engelliler ve ailelerinin yaşam kalitelerini artırarak, geleceğe umut ve güvenle bakabilmelerini sağlayacak şartların oluşturulmasının devletin öncelikli görevi olduğunu anımsatan Çelebi, şunları ifade etti:

"Bu vesile ile kamu kurumlarının, özel sektörün boş kalan kotaların ivedilikle denetlenmesi ve bu kotaların doldurulmasını istiyoruz. Devletin işleri, yönetim biçimi akılla yapılır, ehliyetli bireylere yer verilir. Öyleyse artık ne iş verirseniz değil, aldığımız eğitimlere göre iş istiyoruz. Ülkemizde, engelli savcı, hakim, kaymakam, vali, belediye başkanı ve hatta bakan istiyoruz. Herkes için oluşturulacak yeni Türkiye sisteminde, tüm engeller kaldırılmalı ve engellilik meselesi çözümlenmelidir. Engelli sorunlarının konuşulmadığı bir Türkiye için biz de varız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler