Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, hafta dolayısıyla Türkiye genelindeki tüm yurtlarda "Diğergamlık Durağı (Empati İstasyonu)" kuracak

ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), "Engelliler Haftası" dolayısıyla Türkiye genelindeki tüm yurtlarda çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

KYK'den, hafta kapsamında düzenlenecek etkinliklere ilişkin yapılan açıklamaya göre, "Diğergamlık Durağı (Empati İstasyonu)" adı altında yurtlarda oluşturulacak köşelerle öğrencilerin kendilerini engelli bireylerin yerine koyarak, günlük hayatta karşılaştığı güçlükleri anlamaları sağlanacak.

Uzman konukların katılımıyla yurtlarda düzenlenecek sohbet ve söyleşilerde herkesin birer engelli adayı olduğu, engeller karşısında yılmadan mücadele edilmesi gerektiği ve engellilerin toplumsal yaşama daha çok katılımının nasıl sağlanabileceği üzerinde durulacak.

Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve Muğla'da "Zoru Başaranlar Engelleri Aşanlar" konulu geniş katılımlı salon programları düzenlenecek. Bu programlarda engellilere yönelik toplumsal farkındalığın artırılması, onların okulda, iş hayatında daha çok yer alması ve engel tanımayan başarılara imza atan bireylerin hayatlarıyla ilgili bilgiler verilecek.

KYK'li gençlerin "Gönül Bağı" adı altında yıllardır sürdürdüğü sosyal sorumluluk projeleri de engellilere yönelik yapılacak. Bu kapsamda, engellilere yönelik hizmet veren dernekler, vakıflar, okullar, sevgi evleri, huzurevleri ziyaret edilecek ve bazı yurtlar da engellileri ağırlayacak.

- 2 bin 907 engelli öğrenciye burs

Açıklamada, Türkiye geneli ve KKTC olmak üzere toplam 727 yurtta, bin 261 engelli öğrencinin kendileri için tasarlanmış özel odalarda barındığı, yurtlarda engelli öğrenciler için ayrılmış toplam bin 885 yatak bulunduğu belirtildi.

Yeni yurtlar engellilerin günlük yaşamlarını rahat ve sorunsuz sürdürebilmelerine imkan sağlayacak şekilde inşa edilirken, mevcut yurtlarda her il ve ilçede en az bir kız ve bir erkek yurt bloğunda olmak üzere TSE 911 standartlarına uygun rampa ve asansörlerin yapıldığı, görme engelli öğrenciler için kılavuz zemin hazırlandığı vurgulandı.

Açıklamaya göre, sağlık kurulu raporu ile yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgelendiren öğrenciler, yurtlarda öncelikli olarak barındırılıyor. KYK, toplam 2 bin 907 engelli öğrenciye de burs veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler