"Engelli" sokak köpeklerinin "iyilik meleği"

"Engelli" sokak köpeklerinin "iyilik meleği"

Tekirdağ'da mahallesindeki kötü muamele gören ve sakat kalan sokak köpeklerini görünce öğretmenlikten ayrılan Reyhan Avcı Karagözler, 6 yıl önce ailesinin de desteğiyle bu hayvanlar için barınak oluşturdu- Karagözler : - "Sayımız 400'e yaklaştı, bunların

TEKİRDAĞ (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Tekirdağ'da mahallesinde şiddet gören köpeklerin içler acısı halini görünce öğretmenlikten istifa ederek barınak oluşturan Reyhan Avcı Karagözler, hiçbir karşılık beklemeden 200'ü engelli 400 köpeğin bakımını sağlıyor.

Ders vermek üzere okuluna giderken mahallesinde şiddet nedeniyle engeli oluşan 2 sokak köpeğini görünce öğretmenliği bırakan 48 yaşındaki Karagözler, altı yıl önce Kayı Mahallesi'nde 5 dönümlük arazide ailesinin de desteğiyle barınak oluşturdu.

Sosyal medyadan duyanların da engelli ve bakıma muhtaç olanları göndermesi ile kısa sürede barınakta tedavi gören ve bakımı sağlanan köpek sayısı yüzleri aştı. Köpeklere daha iyi bakım sağlamak adına Anadolu Üniversitesi Sınavsız İkinci Üniversite programı kapsamında Veteriner Teknisyenliği Bölümüne kayıt yaptıran Karagözler, günlük 250-300 lirayı bulan masrafa katkı sağlayacak hayvanseverlerden destek bekliyor.

- Aylık masrafı 9 bin lira

Karagözler, 6 yıl önce şiddete uğrayan köpekleri gördüğünü ve İngilizce öğretmenliğinden istifa ederek "Melek Barınağı"nı açtığını söyledi.

Belediye barınağının durumunun da sokak hayvanları için uygun olmadığını aktaran Karagözler, bu nedenle sokakta yaşayan köpeklere sahip çıktığını ifade etti.

Yanında eleman çalıştırmadığını ve tek başına bu işi devam ettirdiğini anlatan Karagözler, şunları kaydetti:

"Özellikle engelli ve sokakta yaşayamayan köpeklere bakmayı tercih ettim. 6 yıldır gönüllü olarak bakıyorum. Çok önceden gönüllüler de geliyordu ama artık gönüllülerimiz de yok. Beş dönümlük bir arazide hayvanlara bakma konusunda sıkıntı yaşıyorum. Tek başıma olduğum için barınağın temizlenmesi ve köpeklerin beslenmesi gibi pek çok şeyde sıkıntı çekiyorum. Kış çok çetin geçiyor. Barınağın bir kısmının üstü açık. Hem kış hem de yazın çok sıkıntı yaşayacaklar. Zaten sürekli bağışlarla ayaktayız. Buranın gideri aylık ortalama 8-9 bin lira civarı. Her ay iki bin lira kiramız var. Geçtiğimiz aylarda mamamız hiç yoktu. Halk Ekmek'ten ekmek aldım, oraya da 9 bin lirayı geçkin bir borcum oldu. Bin lira civarında elektrik, onun dışında bin 200 lira su faturası geldi. Buranın gideri, tek kişinin karşılayamayacağı düzeyde. Kişisel bağışlarla buranın giderini karşılamaya çalışıyorum."

- Felçli köpeklere özel ilgi

Sokak hayvanlarına daha faydalı olabilmek için ikinci üniversite olarak veteriner teknisyenliği okuduğunu dile getiren Karagözler, "Çoğu engelli ve yaşlı olduğu için hastalarımız çok oluyor tabii. Tekirdağ'da yeteri kadar klinik olmadığı için onları İstanbul'a gönderiyorum. Sayımız 400'e yaklaştı, bunların 200 kadarı yaşlı, engelli, üç bacaklı ve kör. Hasta ve muhtaç köpeklere bakmaya çalışıyorum. Günde ortalama 200 kilogram mama tüketiyorlar. Felçli köpeklerle özel ilgileniyorum çünkü onlara itina göstermek gerekiyor. Herkesten destek bekliyorum. Benim başıma bir şey gelse bunlara bakacak kimse olmaz." dedi.

Karagözler, barınağa her gün saat 9-10 gibi gelip akşam 7-8 gibi çıktığını, yıl başında, bayramlarda bile çalıştığını söyledi.

Engelli köpeklere bakan Melek Barınağı gibi Türkiye'de 2-3 barınak olduğunu belirten Karagözler, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin her yerinden gelen köpekler burada. Afyonkarahisar, Van, Samsun, Ankara, İstanbul gibi. Hayvanseverler gücünün yetmediği bütün çocukları bana gönderiyorlar. Ben de seve seve bakıyorum onlara. Mahalledeki herkes bana 'Anne' diyor. Bunun dışında, oğlum 'köpeklerin efendisi' diyor. 'Rambo' diyen bile var ama ben anneleri gibiyim. Dövüştürülüp sakat bırakılan, araç çarptığı için bacağına platin takılan ve üç bacaklı olan birçok köpeğe bakıyorum. Ben burada ne yapıyorum derseniz sokakta yaşayan köpekleri insanlardan, arabalardan, dışarıdaki kötülüklerden korumaya çalışıp bir yandan da hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorum."

Karagözler, hayvanların durumunu iyileştirmek için herkesten yardım beklediğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :