Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

ATB Başkanı Çandır:- "İlan edilen enflasyon rakamının, arz artışından değil ciddi bir talep daralmasından kaynaklandığı görülebilir"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, enflasyon rakamlarındaki düşük artışın arz artışından değil, ciddi talep daralmasından kaynaklandığının görülebileceğini bildirdi.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Verilere göre Batı Akdeniz'de eylül ayı tüketici fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,03 artış gösterdiğini belirten Çandır, bu ölçümün bölge için bugüne kadar görülen en düşük eylül enflasyonu olduğunu ifade etti.

Eylül ayı enflasyonunun düşük çıkmasına nedeninin artan arzın mı yoksa daralan talebin mi neden olduğunun doğru araştırılması gerektiğini vurgulayan Çandır, "Yılbaşından bu yana döviz kurunun aynı kaldığı, genel olarak nisan ve eylül aylarının enflasyon için eşik oluşturduğu, yatırımların uzun bir süredir durduğu gibi konular dikkate alınırsa ilan edilen enflasyon rakamının, arz artışından değil ciddi bir talep daralmasından kaynaklandığı görülebilir. Hükümetimizin son dönemde aldığı tüketim artırıcı kararlar da bu tespitimizi teyit etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici fiyatlarında Türkiye genelinde yüzde 7,28 olarak ilan edilen yıllık artışın, Batı Akdeniz'de yüzde 7,49 olarak gerçekleştiğini belirten Çandır, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar son 13 yılın bölgemiz için en düşük beşinci, ülke geneli için ise en düşük dördüncü enflasyonudur. Yani aylık gelişme, yıllıkla örtüşmemektedir. Geçmiş dönem enflasyon eğilimlerini dikkate aldığımızda, bölgemiz açısından ekonomik durağanlığın ağırlaştığı dönemlerde enflasyonun da düştüğünü görmekteyiz. Bölge ve Antalya olarak yaşadığımız aşırı durağanlığa rağmen 2016'da yıllık enflasyonumuz, sadece haziran ayında ülke genelinin altında kalmıştır. Yani kentimiz ve bölgemiz, 2016 yılında durgunluk içinde enflasyon yaşamıştır. Çekirdek enflasyonun (yüzde 7,69) artık yüzde 8’in altında kalması ise ilerisi için umut vadetmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :