Enerjide yatırımcının gözdesi Ekvator Ginesi

Enerjide yatırımcının gözdesi Ekvator Ginesi

Ekvator Ginesi Maden, Endüstri ve Enerji Bakanı Lima:- "Düşük petrol fiyatlarında bile arama faaliyetlerine devam etmek gerekiyordu, bunu yaptık"- "Enerji şirketleri bizimle imzaladıkları anlaşmalarda yatırımlarının geri dönüşü olacağını biliyorlar"

ANKARA (AA) - ZEYNEP BEYZA KILIÇ/HÜSEYİN ERDOĞAN - Ekvator Ginesi Maden, Endüstri ve Enerji Bakanı Gabriel Mbaga Obiang Lima, "Düşük petrol fiyatlarında bile arama faaliyetlerine devam etmek gerekiyordu, bunu yaptık. Enerji şirketleri bizimle imzaladıkları anlaşmalarda yatırımlarının geri dönüşü olacağını biliyorlar." dedi.

Lima, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu "Afrika Petrol ve Enerji Konferansı'nın (Africa Oil and Power Conference)" ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.Afrika'nın küçük ülkelerinden olmalarına rağmen, özellikle enerjide kıtadaki diğer ülkelere model oluşturabileceklerini vurgulayan Lima, şöyle konuştu:

"Yatırımcılara güvenilir olduğumuzu hissettirdiğimiz için tercih ediliyoruz. Düşük petrol fiyatlarında bile arama faaliyetlerine devam etmek gerekiyordu, bunu yaptık. Enerji şirketleri bizimle imzaladıkları anlaşmalarda yatırımlarının geri dönüşü olacağını biliyorlar.Tekrar pazarlık yapmayacağımızın veya projenin aniden devlet yönetimi tarafından kamulaştırılmayacağının güvencesini de veriyoruz. Bu çok önemli. Bu yüzden küresel anlamda operasyonları olan Exxon Mobil, Marathon ve Noble Energy gibi dev şirketler ülkemize yatırım yapıyor. Bir yatırımcının altyapı, havaalanı, liman, elektrik ve insan kaynağı gibi ihtiyacı olabilecek her türlü imkanı onlara sunuyoruz. Böylece ülkede daha çok yatırım yapılmasının önünü açıyoruz. Bu yatırımlar da ülke ekonomisinin kalkınmasına destek veriyor. Bu sayede, Afrika’daki en etkili ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz."

Eskiden Avrupa’daki ülkelerden yardım isteyen Afrika ülkelerinin artık önce Ekvator Ginesi’ne geldiklerini ve bundan çok gurur duyduklarını ifade eden Lima, "Kıtadaki diğer kardeşlerimize yardım etmemiz gerekiyor. Tabi bu bazı Batılı ülkelerin ve kuruluşların pek hoşuna gitmiyor. Biz onların finansal desteği olmadan da başarılı olabileceğimizi kanıtladık ve kıtadaki diğer ülkeler de bunun farkına vardı." diye konuştu.

Lima, petrol gelirlerini altyapıyı geliştirmek için kullanarak, ülkenin kalkınmasına öncelik vermeye devam edeceklerini kaydetti.

- Ülkenin enerjideki görünümü

Geçen ay ülkedeki bütün petrol ve doğalgaz sahalarında arama yapılabilmesi için ihale süreci başlatıldı. Ekvator Ginesi, yatırımcıların gözde ülkesi olma hedefini pekiştirmek istiyor.

Toplamda 37 petrol ve doğalgaz sahası için arama lisansı ihalesine çıkılan ülkede, söz konusu sahaların 32'si açık denizde (offshore) bulunuyor.

Ekvator Ginesi'nde bundan önce 114 petrol ve doğalgaz arama sahasında yapılan çalışmaların 48’inde başarılı sonuçlar elde edilerek önemli rezervlere rastlandı. Ülkede 1,1 milyar varil kanıtlanmış petrol ve ortalama 40 milyar metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezervi keşfedildi.

Ayrıca, hidrokarbon arama ve üretim yatırımlarını artırmak, yatırımcıya daha cazip bir ortam sunmak için depolama, petrokimya ve yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projelerinin yapımına da ağırlık veren Ekvator Ginesi, geçen yıl dünya LNG ticaretinin yüzde 1,4'ü olan 5 milyar metreküplük gaz ihracatı gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :