Enerjide 2018'in gündem maddeleri

Enerjide 2018'in gündem maddeleri

KPMG Türkiye’ye göre, ilk derin deniz sondajı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, YEKA ihaleleri ve yerli kömür teşvikleri 2018’in gündem başlıkları olacak

ANKARA (AA) - Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG Türkiye'ye göre enerjide bu yılın gündem başlıklarını ilk derin deniz sondajı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, YEKA ihaleleri ve yerli kömür teşvikleri oluşturacak.

Şirketten Türkiye'deki ve dünyadaki enerji kaynaklarında geçen yıl gösterilen performans ve 2018'deki yol haritasının değerlendirildiği “Enerji Sektörel Bakış 2018” raporuna ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’nin ilk derin deniz sondajı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, YEKA ihaleleri ver yerli kömür teşviklerinin bu yılın gündem başlıklarını oluşturacağı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’de 17 milyar tonun üzerinde açığa çıkarılmayı bekleyen yerli kömür rezervinin teknoloji ve çevreci kriterlerle ekonomiye kazandırılarak elektrik üretimindeki yüzde 21’lik payını artırmayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının özel sektörü teşviklerle desteklemek istediği vurgulandı.

Rüzgar enerjisinin dünyadaki hızlı yükselişine paralel olarak Türkiye’de de arttığına değinilen açıklamada, ülkedeki rüzgar enerji kurulu gücünün 2017 yılında 615 megavat artarak 6 bin 353 megavatı geçtiği aktarıldı.

Güneş panellerindeki maliyet düşüşü ve panel verimliliği artışının ise güneş enerjisi yatırımlarına hız kazandırdığı ifade edilen açıklamada, 2014’te sadece 40 megavat olan sektördeki kapasitenin 2 bin 600 megavata ulaştığının altı çizildi.

Açıklamada, küresel enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artacağı ve buna paralel yenilenebilir enerjinin de dünyanın en hızlı büyüyen kaynağı olmasının beklendiği kaydedildi. Kısa vadede kömür, petrol ve doğalgazın ana enerji kaynakları kimliğini koruyarak 2040 yılında küresel enerji tüketiminin yüzde 77’sinin fosil yakıtlardan sağlanacağı belirtilen açıklamada, nükleer enerji tüketiminin 2040 yılına kadar 1,5 kat artışla dünyanın en hızlı büyüyen ikinci enerji kaynağı olacağına dikkat çekildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen, “Türkiye’de gündem yerli enerji hamleleri üzerinde yoğunlaşıyor. Nükleer enerji hayli konuşulacak. Bunun yanında Türkiye tarihindeki ilk deniz sondajı, ülkenin kendi sondaj gemisiyle Akdeniz’de gerçekleştirilecek. YEKA ihaleleri ve yerli kömür teşvikleri ile 2018’i yerli enerjiyi hedefleyen adımlarla geçireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :