Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

"Darbe girişimi sonrası işten uzaklaştırmalar bürokrasi, emniyet ve istihbaratın yoğun çalışması sonrası hazırlanmış listelerdir, bunlar bir günlük listeler değil"- "Önümüzdeki günlerde somut delillerin de olduğu bir çalışmayla Dışişleri ve Adalet Bakanla

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, darbe girişimi sonrasında görevden uzaklaştırmalara ilişkin, "İşten uzaklaştırmalar bürokrasi, emniyet ve istihbaratın yoğun çalışması sonrası hazırlanmış listelerdir, bunlar bir günlük listeler değil. Bu isimler üzerinde hata yapılmasın diye ince elenip sık dokunarak bir çalışma yürütüldü." dedi.

Albayrak, Kanal 24 canlı yayınında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki süreci değerlendirdi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi, FETÖ ile ilgili atılacak adımların örgüt üyeleri arasında kaygıları artırdığını belirten Albayrak, "Atacağımız adımların hazırlıkları bitmişti ve bürokrasideki birçok bakanlık özelinde bu yapıyla ilgili detaylı bir çalışma yapılmıştı. Ayrıca her bakanlığın kendi içinde adım atacağı korkusu da vardı. Zamanlama olarak bu süreçlerin de olgunlaşması bu yapıyı kapsamlı bir tasfiye gerçekleştirilmeden vahşi ve çılgınca bir adım atmaya itti." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, bu yapının toplum nezdinde itibarını yitirdiğini ifade ederek, "İnsanları, aileleri kandırdığı ortaya çıktıkça, kendi örgütünün menfaatine aykırı gelecek her şeye karşı acımasız bir yol izleyebileceği ortaya çıktı. Her geçen gün hayır hasenat cemaatinden başka bir yere doğru ilerledi. Tabanı ibadet, ortası ticaret ve tavanı ihanet şeklinde bir yapı." şeklinde konuştu.

Darbe girişimi sonrasında yapılan görevden uzaklaştırmaların bürokrasi, emniyet ve istihbaratın yoğun çalışması sonrası hazırlanmış listeler olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Bunlar bir günlük listeler değil. Bu isimler üzerinde hata yapılmasın diye ince elenip sık dokunarak bir çalışma yürütüldü." ifadesini kullandı.

- "Gülen cemaati kukla"

Albayrak, itirafçıların her geçen gün daha hızlı bir şekilde arttığını ve verilen ifadelerle FETÖ'nün içinde bulunduğunu oyunun ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de bu saatten sonra olağandışı gerçekleşebilecek herhangi bir olay neticesinde ortaya çıkacak yapıların milli olmayacağına dikkati çeken Albayrak, "Halk seçimlerde sandıklara gider, oyunu kullanır ve bunun sonucunda ortaya çıkacak olan özgür irade vesilesiyle çıkacak parlamenter resim, hükümet, millidir ama siz bu resmin dışına çıkabilecek resimlerin kesinlikle ama kesinlikle milli olduğunu iddia edemezsiniz. 15 Temmuz'dan sonra bunu kim ne derse desin, kimi inandırırsa inandırsın, Berat Albayrak'ı inandıramaz." ifadelerini kullandı.

Albayrak, Türkiye'de başka terör örgütlerinin de bulunduğunu belirterek, "Bunlar kuklalardan bir tanesi. Kuklacı özelinde konuşuyorum. Gülen cemaati denen bu terör örgütü, kuklalardan bir tanesi. Türkiye'nin içeride ve dışarıda mücadele ettiği örgüt bir tane değil." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin içinden geçtiği süreci hem millet hem de siyasi partilerin birlik ve beraberlik göstermesiyle aşacağını vurgulayan Albayrak, milletin siyasi partilerden de ortak bir duruş göstermesini beklediğini dile getirdi.

- FETÖ lideri Gülen'in iadesi

FETÖ lideri Fetullah Gülen'in Amerika'dan iadesi konusunun teknik ve fiili boyutları olduğunu ifade eden Albayrak, bu darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu Türk halkının bildiğini ve bunun kamuoyu araştırmalarına da yansıdığını ifade etti.

Albayrak, işin teknik boyutuyla ilgili de resmi ve prosedürel süreçlerin yaşandığına işaret ederek, "Bizim de bu konuda yaptıklarımız ortada. Önümüzdeki günlerde somut delillerin de olduğu bir çalışmayla Dışişleri ve Adalet Bakanlarımız Amerika'ya giderek bu süreci birinci elden takip edecekler. Bundan sonraki süreç Türkiye'nin değil, muhatabımızın sorunu. Sonrasında ortaya çıkacak neticeye göre oturulur, konuşulur, değerlendirilir." açıklamasında bulundu.

- Geçmişe dönük olaylar ve soru işaretleri

Rus uçağının FETÖ üyeleri tarafından düşürülmüş olabileceği iddialarına da değinen Albayrak, "Sadece 24 Kasım olayı değil, Uludere, belki Gezi'yi başlatan olaylarla, son yıllarda gerçekleşen farklı konularla ilgili bile bu yapının parmağının olmadığını iddia etmek mümkün değil." dedi.

Albayrak, Büyük Birlik Partisinin eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasının da bu kapsamda ele alınabileceğini belirterek, "Şöyle bir şey duydum, o dönem Muhsin Yazıcıoğlu konusunu araştıran savcılardan bir tanesi de içeri alınmış. Geriye dönük soru işareti teşkil eden konulara, olaylara baktığımızda, bu yapının parmağı var mı yok mu? Araştırılmalıdır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Geriye dönük araştırmaların askeriye ve yargıdaki temizlikten sonra daha rahat yapılacağını dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kim olursa olsun, hangi siyasi görüşte olursa olsun, binlerce hakim ve savcımız var. Hak ve adalet arayışı içerisinde çok ama çok samimi bir bakış açısı ortaya koyacaklarını düşünüyorum. Doğru bir bakış açısıyla gerçeklerin ortaya çıkmasına yönelik bir bakış sergileyeceklerini düşünüyorum. Bu yapı, başka ne yaralar ne belalar açmış bakacağız. Bundan sonra bu sürece çok olumlu bakıyorum. Halkın farkındalığı, bireylerin, kurumların ve özel sektörlerin farkındalığı bu ve benzeri olayların duruşuyla alakalı çok önemli kazanımlar elde edildi. Bakmayla değil, görmeyle alakalı. Bu farkın anlaşıldığı bir süreç yaşıyoruz. Dolayısıyla sadece o olay özelinde değil, geniş yelpazede güncellemelerle karşı karşıya kalacağız diye düşünüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :