Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

"Maden Kanunu'nda değişiklik yapan kanundan sonra Türkiye genelinde 8 bin 923 adet 1(b) ve 2 (a) grubu ruhsat ile hammadde üretim izni verilmiştir "

TBMM (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maden Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun 2004'te yürürlüğe girmesinden sonra, Türkiye genelinde kayaç ve taş grubunda 8 bin 923 adet ruhsat ile hammadde üretim izni verildiğini bildirdi.

Albayrak, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, Türkiye'de madencilik faaliyetlerinin, Maden Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda gerçekleştirildiğine işaret etti.

Maden İşleri Genel Müdürlüğünce ruhsatların ne şekilde, kimlere verileceğinin Maden Kanunu'nun ilgili maddeleriyle hüküm altına alındığını belirten Albayrak, maden arama ruhsatı ve işletme ruhsatı verilmesi aşamalarında kanunda belirlenen açık hükümlerin uygulandığını vurguladı.

Bakan Albayrak, "Madencilik faaliyetlerinin çevreye duyarlı yöntemlerle yapılabilmesi, faaliyetler esnasında çevrenin en az etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve doğal dengenin korunmasına yönelik olarak maksimum tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır" ifadesini kullandı.

Albayrak, Maden İşleri Genel Müdürlüğünce verilen ruhsatların sahiplerinin, ruhsat alanlarında üretim yapabilmeleri için Maden Kanunu gereği, arazinin mülkiyet durumuna göre, orman ise Orman ve Su İşleri Bakanlığından, tapulu tarım arazisi ise tapu sahibinden, mera ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden izin alması gerektiğini anımsattı.

Ruhsat alanlarında yapılması planlanan üretimin, çevreye vereceği patlatma, sarsıntı, toz ve gürültü gibi olası zararlar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED izni ile İl Özel İdarelerinden Gayri Sıhhi Müessese izin belgesi/ruhsatı alınması gerektiğine dikkati çeken Albayrak, izin belgesi olmaması halinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünce ruhsat sahalarına üretim/işletme izni verilmediğini bildirdi.

Çevre Kanunu gereği sit alanları, su kaynakları, baraj gölleri, yerleşim yerleri ve mutlak koruma alanlarının, ÇED kapsamında mutlaka göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:

"Bu işlem için ÇED kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED Olumlu Belgesinin ve bu belge alınırken konuyla ilgili tüm kurumların uygun görüşünün alınması zorunludur. Mera alanları için Maden Kanunu ve Uyglama Yönetmeliği kapsamında işlem yapılmaktadır.

Türkiye'de, 5177 sayılı Maden Kanunu'nda değişiklik yapan kanun 5 Haziran 2004'te yürürlüğe girmeden önce taşocakları, Taşocakları Nizamnamesi'ne göre İl Özel İdareleri tarafından verilmekteydi. 5177 sayılı kanundan sonra Türkiye genelinde 8 bin 923 adet 1(b) ve 2 (a) grubu ruhsat ile hammadde üretim izni verilmiştir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :