Enerji şirketleri YEKA rüzgar projesi için anlaştı

Enerji şirketleri YEKA rüzgar projesi için anlaştı

GE, Borusan ENBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding, YEKA kapsamında inşa edilecek ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük rüzgar projesi olacak projenin ortaklaşa yapılması için mutabakat anlaşması imzaladı

ANKARA (AA) - General Electric (GE), Borusan ENBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklayacağı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamındaki rüzgar enerjisi santralinin kurulumu, işletimi ve finansmanı konusunda mutabakat anlaşması imzaladı.

GE'den yapılan açıklamaya göre, yenilenebilir enerji portföyüne önemli katkı sağlayacak YEKA rüzgar projesi için mutabakat anlaşması imzalayan 4 şirket, finansman ve proje için ön hazırlık çalışmalarına başlayacak.

GE Türkiye Rüzgar Enerjisi Genel Müdürü Ruhan Temeltaş, enerji portföyünü çeşitlendirecek YEKA projesinin Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki hedeflerine ulaşması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur da cari açığın ve dışa bağımlılığın azaltılmasının enerji politikalarının ana eksenini oluşturduğunu vurgulayarak, "Yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi alanında YEKA'nın sektörel iş birlikleri yoluyla büyük kapasiteli projeler için önemli bir gelişim platformu olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fina Enerji Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ise şirket olarak verimli rüzgar enerjisi sahalarının kısa sürede hayata geçirilmesine olanak sağlayacak YEKA projesinin, yenilenebilir enerji alanındaki hedeflere ulaşmada benzersiz bir fırsat olacağına işaret etti.

Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül de söz konusu iş birliğinin Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Rüzgar enerji santrali birim maliyet bazında değerlendirileceğinden, kurulu güç ne kadar artırılırsa birim maliyete düşen sabit giderler o kadar azalacaktır. Bu nedenle, YEKA projesi için bağlantı kapasitesi ne kadar artarsa yatırım o kadar yapılabilir olacaktır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :