Endonezya'da yerel seçim

Endonezya'da yerel seçim

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cakarta valilik seçimi ikinci tura kaldı

CAKARTA (AA) - Endonezya'da yerel seçimlerde İslam'a hakaret etmek suçlamasıyla yargılanan Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama nedeniyle mercek altında bulunan Cakarta valiliği seçimi ikinci tura kaldı.

Resmi olmayan seçim sonuçlara göre, başkentte tamamı açılan sandıklarda Cakarta valiliği için Endonezya Demokratik Mücadele Partisinin adayı Ahok lakabıyla tanınan Purnama, Büyük Endonezya Hareket Partisinden eski Milli Eğitim Bakanı Anies Baswedan ve Demokrat Partinin adayı Agus Harimurti Yudhoyono yüzde 50 barajını aşamadı.

Valilik seçiminin en güçlü adaylarından Ahok oyların yüzde 42,87'sini, en yakın rakibi Anies Baswedan yüzde 39,76'sını ve Agus Harimurti de yüzde 17,37'ini aldı.

Cakarta bölgesi seçim kanununa göre, adaylardan herhangi birinin yüzde 50 barajını aşamaması halinde ikinci tura gidilecek ve ikinci turda, en çok oyu alan iki aday yarışacak.

Seçim sonuçlarının 8-10 Mart'ta resmi olarak açıklanması bekleniyor.

Yerel seçim yarışını, Endonezya parlamentosunda en fazla milletvekiline sahip Megawati Sukarnoputri'nin kurucusu olduğu, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Endonezya Demokratik Mücadele Partisi, eski Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun kurucusu olduğu Demokrat Parti ve 2014'te devlet başkanlığı seçiminde Widodo'nun rakibi olan Prabowo Subianto'nun kurduğu Büyük Endonezya Hareket Partisinin önde götürmesi bekleniyor.

Her 5 yılda bir yapılan yerel seçimler için halk, ülkedeki 34 eyaletten 7'sindeki 101 bölgede, 18 şehir ve 76 ilçede yeni vali ve belediye başkanlarını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Başkent Cakarta'da 7 milyon 100 bin, ülke genelinde 17 yaşını doldurmuş 41 milyon seçmen bulunuyor.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı. Ahok, geçen yıl eylül ayı sonundaki konuşmasında Maide Suresi'nin 51. ayetiyle ilgili yaptığı yorumu üzerine İslam'a hakaret etmekle suçlanmış ve hakkında dava açılmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta valiliğine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. Yargı süreci şüpheli sıfatıyla devam eden Ahok'un, Endonezya yasalarına göre seçimlere katılmasında ve görev yapmasında bir engel bulunmuyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :