Endonezya’da engelli tamirci, modifiye motosikletleriyle engelleri kaldırıyor

Endonezya’da engelli tamirci, modifiye motosikletleriyle engelleri kaldırıyor

Tangerang kentinde yaşayan bedensel engelli Catur Bambang, tasarladığı özel motosikletlerle kendisi gibi engellilerin özgürce seyahat edebilmesini sağlıyor

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR - Endonezya’da motosiklet tamircisi bedensel engelli Catur Bambang, modifiye ettiği motosikletlerle engellilerin hayatlarına dokunuyor.

Başkent Cakarta'nın doğusundaki Tangerang kentinde yaşayan 46 yaşındaki Bambang, 2004'te açtığı tamirhanesinde motosiklet tamirinin yanı sıra engelliler için üç tekerlekli özel motosiklet tasarlıyor.

1997 yılında geçirdiği kazada iki bacağını kaybeden Bambang, toplu taşıma ve ulaşımda yaşadığı zorluklar nedeniyle trafikte rahat kullanabileceği bir araç yapabilmek için elektronik ve motosiklet tamiri üzerine kendini geliştirdi.

Satın aldığı motosikleti uzun süren çabalarının ardından kendi ihtiyacına göre üç tekerlekli olarak yeniden tasarlayan Bambang, çevresindeki bazı tamircilerin yardımıyla da kişilerin bedensel engel durumuna göre motosikletlerin teknik parça ve elektrik aksamlarının değişiminde uzmanlaştı.

Açtığı tamirhanede motosiklet arızalarının da tamirini yapan evli ve bir çocuk babası Bambang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başlangıçta yalnız olduğunu ancak zamanla ekibini kurarak çalışmalarını büyüttüğünü söyledi.

Motosikletin yanı sıra otomobilleri de engellilere uygun olarak modifiye ettiğini belirten Bambang, zamanla kazandığı tecrübeyle bedensel engellilerin nasıl bir araca ihtiyaç duyduğunu iyi bildiğini ifade etti.

Bambang, engelliler için motosiklet tasarımının birkaç hafta sürdüğünü, arabalarda ise gerekli değişiklikleri iki güne kadar yapabildiklerini kaydetti.

Şu ana kadar yüzlerce motosikleti modifiye ettiğini söyleyen Bambang, elleri ya da ayakları olmayanlar için motosikleti kullanılabilir şekilde yeniden düzenlemenin zorlu bir işlem olduğunu belirtti.

Bambang, kendisinin engelli olduğunu gören bazı müşterilerinin şaşırdığını ancak yaptığı işten ve özellikle de engellilerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilmekten memnun olduğunu dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :