En fazla patent başvurusu İstanbul'dan

En fazla patent başvurusu İstanbul'dan

Geçen yıl yapılan yerli patent başvurusu, bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 6 bin 445'e ulaştı- Eczacılık ürünleri, tıbbi ürünler, metal ürünleri ve ev aletlerinde yoğunlaşan patent başvurularında il bazında ilk sırayı 3 bin 96 başvuru ile İstanbul al

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Türkiye'deki yerli patent başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 17 arttı.

Eczacılık ürünleri, tıbbi ürünler, metal ürünleri ve ev aletlerinde yoğunlaşan patent başvurularında il bazında ilk sırayı İstanbul alırken bu kenti Ankara, Bursa ve İzmir takip etti.

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Dokümantasyon Birimi Yürütücüsü Mustafa Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patentlerin buluşları koruduğunu, başkalarınca üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını engellediğini belirtti.

Türkiye'deki patent başvuru sayısının yılda yıla arttığını kaydeden Çakır, 2015 yılında 5 bin 512 olan yerli patent sayısının 6 bin 445'e ulaştığını söyledi.

Yabancı başvurularla birlikte geçen yılki patent başvurusunun 16 bin 778'e çıktığını aktaran Çakır, patent artış oranının yerli başvurularda yüzde 17, toplamda yüzde 20 artış gösterdiğini kaydetti.

- 3 ilde patent başvurusu olmadı

Başvuruların eczacılık ürünleri, tıbbi ürünler, metal ürünleri ve ev aletleri üzerine yoğunlaştığını kaydeden Çakır, iller bazında en fazla başvurunun 3 bin 96 başvuruyla İstanbul'da yapıldığını aktardı. Çakır, İstanbul'daki başvuru miktarının bir önceki yıla göre yüzde 29 arttığını dile getirerek bu kenti 738 başvuruyla Ankara, 494 başvuruyla Bursa, 281 başvuruyla İzmir'in takip ettiği bilgisini verdi.

Ağrı, Amasya, Bitlis, Hakkari, Tunceli, Şırnak, Bartın, Ardahan'ın birer başvuru olurken Bingöl, Muş ve Iğdır'dan geçen yıl patent başvurusu yapılmadı.

-"Yeni kanunla mevzuat bir araya getirildi"

Çakır, 10 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu'nun, marka, endüstriyel tasarım ve patentlerle alakalı tüm mevzuatı bir araya getirdiğini vurguladı.

Bu kanunla üniversitelerdeki buluşların patentlenme ve ticarileştirme süreçlerinin kurumsal şekilde devam edeceğini ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"Buluşçuların elde edilen gelirden pay almasını düzenleyen maddeler söz konusu. Patent tescil süreleri daha kısalıyor. Patentlerin itiraz sürelerinin uzatılması, tescil belgesi verildikten sonra da itiraz edilmesi gibi opsiyonlar getirildi. Faydalı modelleri araştırma raporu zorunluluğu geldi, incelemesiz patent ortadan kaldırıldı. Bunun gibi önemli değişiklikler söz konusu. Avrupa Patent Sözleşmesi standartlarına uygun hale geldi. Patent kurumu daha yetkin hale gelecek. Araştırma raporunu, inceleme raporunu kendisi yapabilecek. Kendi raporunu yapması demek, dışarıya bu raporların hazırlanması için buluşçularca para ödenmemesi demek. Artık buluşçular için patent başvurusu yapmak daha az masraflı hale gelecek. Bu da bir teşvik unsurudur. Patent başvurusu sayısını artırabilecek en büyük etmenler arasında bunu görüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :