Emin Evim'de neler oluyor? Sosyal medya yıkılıyor

Emin Evim'de neler oluyor? Sosyal medya yıkılıyor

Türkiye'de faizsiz ev alma sistemlerinden biri olan ve birçok müşterisi olan Evim Evim'le ilgili sosyal medyada farklı iddialar ortaya atıldı. Firmanın şubelerinin bazılarında ise eylemler yapılıyor.

Faizsiz ev almanın mucidi sloganıyla milyonlarca insanın ev sahibi olmasında büyük katkıları olan Evim Evim hakkında sosyal medyada kampanya başlatıldı. Firmayla ilgili eleştiriler getiren vatandaşlar haklarının yenildiği yönünde paylaşımlar yapıyorlar.

Tek taraflı fesihle ilgili sıkıntılarını dile getiren vatandaşlar Emin Evim'in bu yönde bir hareketi olduğunu söyleyerek yetkililerden yardım istiyorlar. Eylemlere dair kullanılan görsellerin ise kış mevsimine ait olduğu ise dikkatlerden kaçmadı.

DAHA ÖNCE NELER YAŞANMIŞTI?

Faaliyetleri durdurulan bu 21 şirketin tasfiye sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yürütecek.

SÜREÇ TEK KURUMDA

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, tasfiye komisyonunun TMSF tarafından atanacağı ve tasfiye işlemlerinin bu komisyon tarafından yürütüleceği hüküm altına alındı. Değişiklikten önce, tasfiye sürecini BDDK ve TMSF’nin kuracağı komisyon yürütecekti. Şirketlerin tasfiyesine karar verme yetkisi ile tasfiye sürecini yürütme yetkisinin aynı kurum bünyesinde toplanmasıyla, tasfiye süreçlerinin hızlı ve etkin bir şekilde nihayetlendirilmesi amaçlanıyor.

BDDK KALANLARI İNCELEYECEK

BDDK’dan yapılan açıklamaya göre, tasfiye edilen şirketlerin çözümlemesini TMSF sağlarken BDDK da intibak süreci devam eden 6 şirketin mali bünyelerini ve kurumsal yönetimlerini ayrıntılı bir incelemeye tabi tutacak. İntibak sürecini tamamlayan tasarruf finansman şirketleri, mali ve kurumsal yönetim süreçlerinde önemli kazanımlar sağlayarak, yasal çerçeveye uyumlu faaliyet koşullarına kavuşacak. Böylece tasarruf finansman şirketleri ekonomiye katma değer sağlayan yapılara dönüşecek.

HAKLARI KORUNACAK

Tasarruf finansman şirketindeki katılımcı sayısı yaklaşık 400 bin. Tasfiye edilen şirketlerdeki katılımcı sayısının ise yaklaşık 40 bin olduğu hesaplanıyor. TMSF tarafından yerine getirilecek tasfiye işlemleri, mevduat sigortası dahil herhangi bir devlet garantisi anlamına gelmese de tasarruf sahiplerinin haklarının korunması için tüm önlemler alınacak. Komisyon, kimlerin bu şirketlere ne kadar para yatırdığına bakacak. Daha sonra şirketlerin ve şirket sahiplerinin mal varlıkları kontrol edilecek. Ödemeler şirket ve şirket sahiplerinin varlıklarının satışı üzerinden elde edilen parayla karşılanacak.

FAALİYETLERİNE SON VERİLEN FİRMALAR

1-İktisatevim

2-Vizyonevim

3-Doğruevim

4-Finansevim

5-Birikimevim

6-Finalevim

7-Yaşamevim

8-HH Aydın Yatırım Holding

9-İhtiyaçevim

10-Varlıkevim

11-İstek Evim

12-İkizlerevim

13-Destekevim

14-Gerçekevim

TMSF AÇIKLAMA YAYINLADI

TMSF'den yapılan açıklamaya göre, TMSF, tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman şirketinde mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Fon kurulunun 28 Temmuz'da aldığı kararla oluşturulan tasfiye komisyonları, şirketlerin mal varlığı değerleri ile hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması ve giderlerin azaltılması için tasfiye eylem planları çerçevesinde harekete geçti. Bu kapsamda, şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirilerek şirketlerin genel müdürlükleri ve şubelerinde güvenlik tedbirleri alındı. Kiralık durumda olan 426 şubenin tümü kapatıldı.

TMSF açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Çalışmaların süratle tamamlanmasının ardından, şirketlerin tasfiye bilançosu hazırlanarak, alacaklılar sıra cetveli düzenlenecek ve şirketin paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edildikçe, sıra cetveline uygun şekilde hak sahiplerine bildirim yapılacaktır. Bu süreçte; şirketler aleyhine yürüyen tüm dava/takipler, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 50/A maddesinin yetkilendirmesiyle, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 106’ncı maddesi kapsamında, hak sahiplerinin menfaatlerinin korunmasını teminen 2 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla durmuş olup bu şirketler aleyhine yeni dava/takip de yapılamayacaktır.

Henüz teslimat almamış tasarruf birikimi ödemesi yapan müşterilerin, sözleşmeden kaynaklanan taksit ödemeleri durdurularak, bu kişiler daha sonra yapılacak duyurular ile alacaklarını tasfiye komisyonuna bildirmeye çağrılacaklardır. Teslimat alan finansman dönemindeki müşteriler ise, taksitli borçlarını sözleşme koşullarına uygun şekilde ve düzenli olarak, sadece ilgili şirketlerin web sayfalarında yer alan banka hesap numaralarına ödeyeceklerdir. Vadesi geldiği halde ödemesini yapmayanlar hakkında hukuki takip işlemleri başlatılacaktır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.