Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ödemeleri ne zaman yapılacak?

Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ödemeleri ne zaman yapılacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, emeklilere yönelik 5 bin lira değerinde bir defaya mahsus ödeme yapılmasını öngören kanun teklifini onayladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emeklilere yönelik 5 bin lira ikramiye ödemesini içeren kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Bu düzenlemeye göre, 2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi alan sigortalı ve hak sahipleri, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira tutarında ödeme alacaklar.

Emeklilere yapılacak olan bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri alanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında hesaplanacak. Ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında dağıtılacak.

5 bin lira ikramiyeyi kimler alamayacak?

Ancak, 1-31 Ekim 2023 tarihleri arasında herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar bu ödeme kapsamında olmayacak.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan kişilere, en fazla ödeme yapabilecekleri bir dosya üzerinden ödeme yapılacak.

Haksız ödemeler ne olacak?

Yersiz yapıldığı tespit edilen ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek geri alınacak. Eğer böyle bir gelir veya aylık yoksa, genel hükümlere göre geri alınma işlemi gerçekleştirilecek.

Emeklilere yapılacak olan 5 bin lira ikramiye ödemeleri en geç kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak. Bu yeni düzenleme, emeklilerin maddi olarak rahatlamalarına katkı sağlayacakken, sosyal güvenlik sisteminin mevcut şartlarına ve yasa hükümlerine bağlı olarak uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.