Emekli imam sokağını taş süsleme sanatıyla güzelleştirdi

Emekli imam sokağını taş süsleme sanatıyla güzelleştirdi

Suudi Arabistan'da taş süsleme tekniği öğrenen emekli imam Ahmet İlhan, Sakarya'da yaşadığı sokağı farklı bir görünüme kavuşturdu- İlhan:- "Bu süsleme sanatını özenerek yaparak geliştirdim. Sokağımızda Çanakkale Şehitler Abidesi'nin maketini yaptım. Bunu

SAKARYA (AA) - UĞUR SUBAŞI - Suudi Arabistan'da öğrendiği taş süsleme tekniğiyle Sakarya'da yaşadığı sokağı farklı bir görünüme kavuşturan emekli imam, duvarlara taşlarla Mevlana ve Yunus Emre gibi önemli şahsiyetlerin sözlerini işledi.

Adapazarı Maltepe Mahallesi Şehit Metin Akkuş Sokak'taki iki katlı evinde eşiyle yaşayan 67 yaşındaki Ahmet İlhan, 12 yıl işçi olarak çalıştığı Suudi Arabistan'da taş süsleme tekniğini öğrendi.

Taş ve kum ocaklarından topladığı taşlarla evinin bulunduğu sokağı farklı bir görünüme kavuşturan İlhan, taşlarla süslediği duvarlara çeşitli dualar, Türk bayrağı, Mevlana ve Yunus Emre gibi önemli şahsiyetlerin sözlerini işledi, şehitler anısına Çanakkale Şehitler Abidesi'nin maketini yaptı.

Kendi imkanlarıyla oluşturduğu ve vatandaşlar tarafından ilgi gören yaklaşık 200 metrekarelik alanın bakımını yapan İlhan, sokağın süslemesini daha da genişletmek istiyor.

Ahmet İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tekniği önce evinin çevresinde uygulamaya başladığını, komşularının beğenmesi üzerine sokakta da süsleme yaptığını söyledi.

Sokağı süslediği taşları kum ocaklarından temin ettiğini anlatan İlhan, "Sokağın süsleme işine 1999 depreminden 6 yıl sonra başladım. Çalışmalarımın hepsini gece sürdürdüm. Bu süsleme sanatını kendi imkanlarımla öğrendim. Daha sonra bunu geliştirdim. Arapça bildiğim için Arapça lafzalar kullanarak da yazılar ve duaları taşlara işledim. Sokağı süslemem 5 yılı buldu ve hala da devam ediyorum." diye konuştu.

Eşinin de harç taşıyarak kendisine yardımda bulunduğunu ifade eden İlhan, şunları kaydetti:

"Ben bu işi yaparken sadece çimentoya para verdim. Düz ve yuvarlak taşlar kullandım. Tek çeşit taş kullanmadım. Bu süsleme sanatını özenerek yaparak geliştirdim. Sokağımızda Çanakkale Şehitler Abidesi'nin maketini yaptım. Bunu yaparken de çok özendim. Taş ocaklarında günlerce bu yapıya uygun taşları aradım. Çeşitli resimler ve ayet-i kerimeleri de işledim. Komşularımın da hoşuna gitti, onların bahçe duvarlarını süsledim. Mevlana ve Yunus Emre gibi isimlerin sözlerini duvarlara yazdım. Vatandaşlar da sokağımıza yoğun ilgi gösteriyor. Çoğu çok beğenip teşekkür ediyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :