Elazığ'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Elazığ'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Durmaz:- "Tarımda Avrupa'nın en büyük gücü olduk, dünyada ise 8. sıradayız"- "2017 sonu itibarıyla son 15 yılda toplam 105 milyar lira tarıma destek vermiş olacağız"

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da bu yıl birincisi düzenlenen ''Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı'' ziyarete açıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ekonomik olarak gelişmek ve markalaşmak isteyen, hedeflerini uluslararası pazarlara açmak noktasında bulunan kentler için fuarcılık alt yapılarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Ham maddenin üretilmesinin yanında bunun katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin de önemli olduğunu ifade eden Kaldırım, şöyle konuştu:

"Bu noktada hem tarım hem de hayvancılığa dayalı sanayinin gelişmesini ve bu alandaki ürünlerin işlenmesini sağlayarak daha katma değerli ürünler haline getirmemiz gerekiyor. Bunun ötesinde bu ürünlerin markalaştırılması, marka değerinin artırılması, hem ulusal hem de uluslarası piyasada kabul edilebilir markalar haline getirilmesi de çok önemli. Bunun için Ar-Ge ve inovasyon alt yapısını yüseltmemiz gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkeler bunu bu şekilde sağlıyorlar.''

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise kentin tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle de öne çıktığını kaydetti.

Bu tür fuarların üreticiye ürünlerini tanıtma ve pazarlama noktasında çok büyük katkı sunduğunu aktaran Yanılmaz, ''Bu açıdan tarım ve hayvancılık alanındaki ürünlerin sergilenmesi, tanıtılması ve veriminin artırılmasının önemsiyoruz. Üreticinin eline daha çok para girmesi için teknolojiyi en iyi şekilde takip etmek ve uygulamak zorundayız.'' dedi.

- ''Tarımsal üretimde Avrupa birincisiyiz''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz da fuarların ürünlerin yeni pazarlara açılmasına ve bu pazarlarda değerini bulmasına katkı sağladığını ifade etti.

Dünya genelinde siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmelerin tarım sektörünü önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Durmaz, şöyle devam etti:

''Bu gelişmelere ve değişimlere rağmen ülkemiz tarımı 2003-2016 dönemindeki 14 yılın 11'inde büyüme gösterdi. Bu dönemde tarımsal hasılada Avrupa'da 4. sıradan 1. sıraya yükseldik. Tarımda Avrupa'nın en büyük gücü olduk, dünyada ise 8. sıradayız. 2002 yılında toplam bitkisel üretim miktarı 98 milyon ton ve değeri 32,8 milyar lira iken 2016 yılında bitkisel üretim miktarı 115,8 milyon ton ve değeri 118 milyar lira olmuştur. Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde ülkemiz dünya liderliğini sürdürmektedir.''

Tarım makinaları ve teknolojileri, hayvancılık, sera, sulama sistemleri, tohumculuk, fidecilik, peyzaj, organik tarımla ilgili ekipman ve ürünler ile gıda ürünlerinin sergilendiği fuarda Türkiye'nin farklı kentlerinden 80 firma stant açtı.

Fuar, 1 Ekim'e kadar gezilebilecek.









-

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :