Ekvador'daki depremler

Ekvador'daki depremler

Ülke artçı depremlerle depremlerle salsılmaya devam ediyor- Ölü sayısı 587'ye yükseldi- Enkaz altından 3 kişi kurtarıldı

QUITO (AA) - Güney Amerika ülkelerinden Ekvador, cumartesi günkü 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 5,8 ve 6 büyüklüğünde iki artçı depremle sarsıldı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamada, Bahia de Caraquez'in 33 ve 36 kilometre kuzey doğusunda, 10 kilometre derinlikte 6 ve 5,8 büyüklüğünde iki artçı şokun kaydedildiği belirtildi.

Artçı depremlerde can ve mal kaybı olmadığı, tsunami uyarısı yapılmadığı bildirildi.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, artçı depremlerin ardından Twitter hesabında "Sakin olun" mesajını paylaştı.

Ülkede cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 587'ye ulaşırken, 3 kişinin enkaz altından kurtarılması Ekvadorlulara umut vermeye devam ediyor.

Manta ilçesinin belediye başkanı Jorge Zambrano, gece yarısı 3 kişinin enkaz altından canlı çıkarıldığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarına devam edeceklerini belirten Zambrano, arama çalışmalarında artık ağır iş makineleri kullanılacağını söyledi.

Zambrano, "Enkaz altında halen yaşamlarını devam ettiren kişiler bulacağımızı umuyorum" dedi.

Arama kurtarma uzmanları Ekvador'da enkaz altında kalan ve ağır yaralı olmayan kişilerin bir haftaya kadar yaşama şansının olduğunu belirtiyor.

Son verilere göre, depremde 7 bin 15 kişi yaralanırken, 155 kişiden halen haber alınamıyor. Bin 215 binanın yıkıldığı depremde, 829 bina da kısmen hasar gördü.

Depremin ülkeye zararının 3 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini açıklayan Devlet Başkanı Rafael Correa, hasarın altından kalkabilmek için vergi oranlarını artırmıştı.

Correa, katma değer vergisini (KDV) yüzde 12'den yüzde 14'e çıkarmış, 1 milyon dolardan fazla varlığa sahip olanların bir kereye mahsus olmak üzere servetlerinin yüzde 0,9'u oranında vergi ödemesine karar vermişti. Aylık kazancı bin doları aşanların maaşından bir günlük, 5 bin doları aşanların maaşından da 5 günlük mesai tutarında kesinti yapılacağını belirten Correa, Dünya Bankasından 600 milyon dolar kredi talebinde bulunmuştu.

Ekonomisi daralmakta olan ülke son olarak düşen petrol fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekvador ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 küçüleceğini öngörmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :