"Ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini bekliyorum"

"Ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini bekliyorum"

TEB Genel Müdür Vekili Boz:- "Faizlerin aşağı gelmesiyle birlikte kısa zamanda ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini bekliyorum. Dolayısıyla bunun firmalara yansıması da olacak"- "Tüketiciler bence darbe girişiminden sonra haklı olarak harcamaları

İSTANBUL (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, faizlerin aşağı gelmesiyle kısa zamanda ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini beklediğini, bunun firmalara yansıması da olacağını bildirdi.

TEB'in dış ticaret yapan firmalara yönelik yeni hizmetlerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Boz, KOBİ’lerin global dünya ile rekabet edebilmesi, istikrarlı bir büyümeyle varlığını sürdürebilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Boz, 10 yıldan bu yana KOBİ bankacılığında benimsedikleri ve kendilerini sektörde farklılaştıran "danışman banka" anlayışıyla sadece finansal hizmetler değil, finansal olmayan hizmetler de geliştirmeye odaklandıklarını belirterek, "Yeni hizmetlerimiz tebledisticaret.com ve Dış Ticaret Gelişim Programı ile dış ticarette tam anlamıyla bir seferberlik ilan ettik. Dış ticaret yapan veya yapmayı planlayan KOBİ ve kurumsal firmaların yanındayız." diye konuştu.

Platform ile ülkenin geleceğine yatırım yaptıklarına işaret eden Boz, şunları kaydetti:

"Türkiyemizin 2023 hedefi ilk 10 ekonomiden biri olmak... Bunun için 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak bir gereklilik... Ülkemiz, 2015 yılı verilerine göre dünya ihracatında 31'inci, ithalatında ise 21'inci sırada yer alıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, TEB olarak dış ticaret hacminden aldığımız pay yüzde 6. Biz Türkiye’nin potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda ekonomimizin bel kemiği KOBİ’leri dış ticaret konusunda desteklememiz gerektiğini düşündük ve bu çok yönlü desteği hayata geçirdik. tebledisticaret.com ve Dış Ticaret Gelişim Programı ile yurt dışında iş yapmayı çok daha kolay hale getirdik."

Uzman kadrolarıyla dış ticarette yol haritası hazırlanmasından uluslararası pazar araştırmaları ve finansal çözümlere kadar geniş bir çerçevede hizmet sunduklarını anlatan Boz, yurt dışı satış ve pazarlama uzmanlarının, 6 ay boyunca firmalarla birebir çalışarak eğitim ve network uzmanlıklarını sunduğunu, firmaların pazar paylarını artırmalarına destek olduğunu söyledi.

Dış ticaret platformuyla milyonlarca data arasından firmaların ihtiyacına yönelik bilgileri KOBİ’lere ulaştırdıklarını bildiren Boz, "Günümüzde sınırsız bilgiye ulaşmak mümkün. Ancak burada milyonlarca data arasından doğru bilgiye ulaşmak, hem verimlilik hem de doğrulanabilirlik açısından büyük bir zorluk yaratıyor. Bu noktada geliştirdiğimiz online bilgi platformu tebledisticaret.com, talebe yönelik rafine bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıyor. Kullanıcılar, yeni pazarlar bulup pazarları keşfetmek, müşteri bulmak ve dış ticarete başlamak konusunda çok daha güvenle hareket edebiliyor." şeklinde konuştu.


- "Piyasalar birbirine önceden daha fazla güveniyordu"


Turgut Boz, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, online bilgi platformundaki bilgilerin sürekli kendini güncellediğini ve platformun yıllık bin 500 lira ücretle kullanılacağını, 10 bin firma tarafından kullanılmasının hedeflendiğini ve kullanım için TEB müşterisi olma zorunluluğunun bulunmadığını anlattı.

Platformun ikinci aşamasında BNP Paribas'ın dış ticaret yapan firmaların, Türkiye'deki firmalarla platform üzerinden bilgileri paylaşmasını hedeflediklerini kaydeden Boz, "Çünkü BNP'nin müşterisi daha güvenilir bir liman, daha güvenilir bir pazar... Bu bizim ikinci aşamada yapmaya çalıştığımız bir şey. Umarım yaparız." şeklinde konuştu.

Ticari tarafta yeniden yapılandırmanın gerekli olup olmadığına ilişkin bir soruya Boz, "Biz zaten bunu yapıyoruz ama bazen yasal mevzuatlara takılabiliyoruz." yanıtını verdi.

Türk iş insanının ekonominin biraz daraldığı durumlarda normal olarak hemen tedbir aldığına işaret eden Boz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben riskimi azaltayım, stoklarımı eriteyim, önümü göreyim yaklaşımı doğru bir yaklaşım. Bundan dolayı piyasadan çok talep geldiğini görmüyoruz. Geçen ay başında kredi kampanyası yaptık. Kredi verin diye kampanya yaptık. 'Kredinin kampanyası mı olur?' diyeceksiniz. Yapmak zorunda kaldık. Hep bankalar açısından bakılıyor ama birinci problem piyasanın birbirine güveni. Firmalar birbirini kitlemeye başladı. Biz bankalar olarak rahat davranıyoruz. Desteklemeye çalıştığımız noktada firmalar 'ben alacağımı diğerinden daha önce nasıl tahsil ederimin' peşinde. Piyasalar birbirine önceden daha fazla güveniyordu, daha fazla tolere edebiliyorlardı. Süreci hızlı bir şekilde geçip biraz daha morallenip herkesin herkese yardımı olduğu, daha anlayışla yaklaştığı, hızlı bir şeye doğru geçiyor olmamız lazım. Tüketicinin harcamaları çok önemli. Tüketici harcamadığı zaman iş dünyasında hareket olmuyor. Tüketiciler bence darbe girişiminden sonra haklı olarak harcamalarını erteledi. Türk toplumu 1, 2, 3 ay erteliyor, 4'üncü ay kararını verip harcamaya geçebiliyor. Ben inanıyorum ki tekrar harcama olacaktır. Faizlerin aşağı gelmesiyle birlikte kısa zamanda ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini bekliyorum. Dolayısıyla bunun firmalara yansıması da olacak."


- TEB, KOBİ'lere dış ticarette kılavuzluk yapmayı hedefliyor


TEB, tebledisticaret.com ile firmalara tek tıkla en kapsamlı bilgiye ulaşma imkânı sunarken, "Dış Ticaret Gelişim Programı" ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman desteği verecek. Böylece dış ticaret hacmini artırmak isteyen firmalar, ticari faaliyetlerinde daha emin adımlarla ilerleyecek.

Yurt dışında ticaret yapmayı kolaylaştırarak KOBİ’lere dış ticarette kılavuzluk yapmayı hedefleyen TEB, tebledisticaret.com ile hedef pazarlara yönelik rafine bilgiyi tek bir havuzda topluyor.

Dış ticaret yapan veya potansiyeli olan KOBİ ve kurumsal firmaların ürün kodu, pazar verileri, potansiyel müşteri listesi, güncel fuar bilgileri, nakliye sürecinde gerekli evraklar, ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranları gibi kapsamlı bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayan tebledisticaret.com, 160’tan fazla ülke, bin 500’den fazla firma, 20 binden fazla tedarikçi, 10 binden fazla sektörel rapor bilgilerini güncel olarak kullanıcılara ulaştıracak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :