"Ekonomik Müjdeler Paketi"

"Ekonomik Müjdeler Paketi"

Başbakan Yıldırım: (4)- "Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek"-"

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, karşılıksız çek işlemine para cezası getireceklerini belirterek, "Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, dış ticaret erbabının artık kapı kapı dolanmayacağını, bu konuda bir düzenleme yapacaklarını ifade etti.

Gümrüklerde sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığının değil, her bakanlığın işinin bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Bu şekilde hem maliyetler artıyor, kişi her bakanlığın görevlisine dil dökmekten yoruluyor. Şimdi bunlar kalkıyor. Bir tane Gümrük Ticaret Bakanlığının adamı var, önünde bilgisayarı var, plaka gibi bilgileri verince hemen hepsi önüne geliyor ve tek pencere sistemiyle geçiş yapacak. Yani bütün bakanlıklar, ellerindeki yetkiyi Gümrük Ticaret Bakanlığı'na protokolle devrediyorlar ve Gümrük Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütüyor. Böylece hem zamandan hem bürokrasiden hem maliyetten tasarruf." diye konuştu.

"Çek" konusunun kanayan bir yara olduğunu aktaran Yıldırım, ekonominin çok iyi olması durumunda sorunun küçüldüğüne, ekonominin biraz zora girmesi halinde ise sorunun büyüdüğüne işaret etti. Bu sorunun tekrar gündemde olduğunu, karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetlerin oluştuğunu dile getiren Yıldırım, çek ödenmediğinde buna bağlı olarak piyasadan mal alan vatandaşların, yükümlülüğünü yerine getiremediğini ve dolayısıyla zincirleme olarak herkesin bu işte bedel ödediğini söyledi. Burada iki şey getireceklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek. Bu bir. İkinci şey, çek verdim, çeki ben aldım, bu çekin arkasında bir kutu var, karekod diyorlar. Ona telefonu tutacağım, bakacağım bu çek sağlam mı değil mi? Ondan sonra 'kardeşim sağol, ben almayayım' diyeceksin. Böyle bir sistem. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenilirliği, daha çek alınmadan öğrenilebilecek. Bunu da güzel bir imkan olarak söyleyebiliriz."

- Yatırım teşvik sistemi yenileniyor

Başbakan Yıldırım, 10'uncu madde olarak da yatırım teşvik sisteminin yenileneceğini, bazı süreli teşvikleri kalıcı hale getireceklerini söyledi.

Teşvik sisteminde birtakım uygulama değişiklikleri yaptıklarını dile getiren Yıldırım, bunların çok önemli bir yere geldiğini, sonra bölgesel teşviklere geçtiklerini, bölgesel teşviklerin her ne kadar istedikleri seviyeye gelmediyse de başladığından beri 600 bin istihdam oluştuğunu, bunu da küçümsememek gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, "Şimdi yapacağımız, daha etkin hale nasıl getiririz? Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşviklerde sektörel teşviği de içerek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Teşviklerde böyle bir sistem var. Mevcut bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırımın olduğu bölgeler, bir tek bu teşvikten yararlanıyordu. Şimdi ise orta yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4. bölge teşviklerine alınacak. Bunlar teferruat..." değerledirmesinde bulundu.

Devrim niteliğinde bir yeniliğin ise getirecekleri proje bazlı destek sistemi olduğunu bildiren Yıldırım, "Yani bölge bazlının yanı sıra proje bazlı...'Ben tekstil işi yapmak istiyorum filan yerde yapacağım, oranın hangi bölge olduğuna bakmadan ona has veya yeni buluş yaptım, 'bir yazılımla Türkiye’deki bütün ulaşım alt yapısının güvenlik açığını ortadan kaldırıyorum, şu oluyor bu oluyor' diyorsun, akıl terinin ağırlıklı olduğu. Ona da ayrı teşvik gelecek. Yatırımcılarının yıl sonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanması sağlanacak. Bu şu anlama geliyor; süre bitiyor merak etmesinler, telaşlanmasınlar, süre yenilenecek, yatırımlarına vatandaşlar devam etsin." şeklinde konuştu.

- "Tarımsal teşvikleri anlamlı hale getireceğiz"

Yıldırım, 11. madde olarak da şirket kuruluşunu ve şirket tasfiyesini kolaylaştıracaklarını bildirdi. Bu şekilde dükkan açmanın ve dükkan kapatmanın da kolaylaşacağına dikkati çeken Yıldırım, "Benim başıma geldi. 1983’te bir fabrikam vardı. Açarken çok kolaydı, kapatırken 2 sene dolaşmadığım kapı kalmadı. Yoruldum. Bu belki kısmen yine var, dolayısıyla bunları rahatlatıyoruz." diye konuştu.

Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldıracaklarının da altını çizen Yıldırım, teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceklerini söyledi.

Yıldırım, "Yılın içerisinde 2 dilimde vereceğiz. Bunlar Maliye'nin imkanları bakılacak. Hangi aylar ne zaman olacağına karar vereceğiz. 2 sefer destek vereceğiz yılda. Hiç değilse çiftçimiz, köydeki vatandaş, aldığı para da bir işini görsün, bir derdine derman olsun. Şimdi bir parça 1 ay alıyor, öbür parçayı öbür ay alıyor, onu değerlendiremiyor. Ondan fazlasını borçlanmış oluyor bir işine yaramıyor. Dolayısıyla destek daha anlamlı hale gelecek. Bu da önemli bir değişiklik." ifadelerini kullandı.

- Sertifikalı ürün borsası

Başbakan Yıldırım, sertifikalı ürün borsası konusunda yapılacaklara ilişkin açıklamayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yapmasını istedi.

Çelik ise lisanslı depoculukta yasal düzenleme yapıldığını belirterek, "Lisanslı depoculuğa geçilecek ve bu şekilde ürün borsası kurulacak. Neticesinde de üreticilerimiz ürünlerini çok daha yüksek düzeyde değerlendirme imkanını elde etmiş olacaklar" dedi.

Yıldırım, "Demek ki arada aracı, tefeci azalacak. Direkt ürünü satın alacakla satacak bir şekilde buluşacak ve burada hem üretenin malı değer kazanacak hem de alan daha iyi değerlendirecek. İstediği zaman satacak. Yani borsada parasal işlemler gibi ürünler de geleceğe yönelik bir parasal araç gibi kullanılacak." değerlendirmesinde bulundu.

- İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uygulanacak

Başbakan Yıldırım, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerinin yürürlük tarihinin 1 Temmuz olduğunu anımsatarak, bazı hükümlerin yürürlük süresini 1 yıl öteleyeceklerini bildirdi. Yasanın uygulanan kısımlarında bir sorunun olmadığını, ama bazı maddelerinde küçük bir iki konuda henüz alt yapının hazır olmadığını belirterek, "O altyapıyı hazırlayana kadar bir zamana ihtiyacımız var. Onun için burada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık ama yasayla ilgili bir geri adım yok, yasa uygulanacak." diye konuştu.

Yıldırım, Turkuaz Kart Sistemi'nde özellikle beyin göçünü tersine döndürme amaçlı olarak Türk vatandaşı olarak yurt dışında yerleşen, çok önemli buluşları ve uzmanlıkları olan insanların ülkeye gelmesini teşvik ettiklerini hatırlattı.

Şimdi ise başka uyrukta olanlara bir imkan getireceklerini bildiren Yıldırım, "Gel memlekette otur, çalış, fikirlerini burada bir faydaya, bir üretime dönüştür biz sana gereken her şeyi yapacağız diyoruz. Bunun bir artısı da ihracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz, meşhur yeşil pasaport. İş, ihracat yapan, ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımızı da bu imkandan yararlandıracağız ki yurt dışına gidişlerde orada burada kapılarda perişan olmasın." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :