Ekonomi dünyasında kafa karışıklığı devam ediyor: Dolar yükselir mi?

Ekonomi dünyasında kafa karışıklığı devam ediyor: Dolar yükselir mi?

Hükümetin uygulamaya aldığı yeni kur sistemiyle birlikte bir gecede dolar kurunda 5 liradan fazla gerileme yaşandı. 17-18 lira seviyesinde alım yapan yatırımcı ise büyük zarara uğradı. Yeni haftada dolarla ilgili ekonomistler farklı teoriler ortaya attı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek kur seviyesinin görüldüğü geçtiğimiz hafta yaşananlar ekonomide yeni sayfayı açmış oldu.

17-18 LİRADAN DOLAR ALDILAR

Kurun tarihin en üst seviyelerini görmesiyle birlikte daha da artacağı yönünde tavsiyeler yapan bazı ekonomistleri dinleyen küçük yatırımcılar ise öngörülere kulak vererek 17-18 liradan dolar alımı yaptı.

TERS KÖŞE OLDULAR

Hükümetin yeni sistemi açıklamasıyla birlikte herşey tepetaklak oldu. Kur aynı gece 5 liradan fazla değer kaybetti. Haberi daha önceden alan bazı yatırımcıların ellerindeki dövizleri bozdurduğu Bakan Nureddin Nebati’nin “Kim bunlar? Bunlar büyük finansörler değil. Niye? Biliyor çünkü. Tüm makro göstergelerin pozitif olduğu bir ülkede aklı başında bir finansör bu işlerin döneceğini bilir. Ama çarpılan kim oldu? Küçük yatırımcılar, her zaman olduğu gibi” açıklamasıyla ortaya çıktı.

DOLAR YENİDEN YÜKSELİR Mİ?

Bakan Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre kurun yeniden yükselmesi gibi bir durum söz konusu değil. Muhalefet kanadı ise kur düşüşünü “Faiz artımı” olarak yorumladı.

EKONOMİ YAZARI VE TECRÜBELİ GAZETECİ REMZİ ÖZDEMİR: Bu sistem Haziran ayına kadar devam edecek ve ufukta baskın erken seçim olacak. O zamana kadar kur büyük çıkışlar görmeyecek. Asgari ücret ve diğer maaş artışları da o güne kadar herhangi bir zarar görmeyecek. Seçim yapıldıktan sonra ne olacaksa olacak.

DÜNYA GAZETESİ YAZARI ALAATTİN AKTAŞ: Türkiye’deki vatandaşlar uzun vadeli yatırımları tercih etmiyor.

ATİLLA YEŞİLADA: Yeni model büyük ihtimalle başarısız olacak. Uzun süre bu modelde devam etmek hazineyi iflasa götürür. Türkiye’yi de hiperenflasyona. 3 Ocak 2022 tarihinde enflasyon açıklanacak. 4 Ocak 2022 tarihinde bu modelin yürümediğini ve en geç Ocak ayı sonuna kadar doların tekrar yükseleceğini göreceğiz.

NOT: Burada yer alan bilgiler ismi geçen şahısların açıklamalarından derlenmiştir. Memleket.com.tr tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.