Ekonomi çölleşmeden etkilenecek

Ekonomi çölleşmeden etkilenecek

İklim değişikliği yöre ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeye ulaştı.

İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesinin, geçen ayın sonunda Konya Ovası'ndaki kuraklığa dikkat çekmek için yarım sayfa ayırdığı haberde kaynak gösterdiği Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Nalbantçılar, Konya'da 18 Ekimde yapılacak ''Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri'' konulu uluslararası konferansta sunacağı bildiri üzerinde çalışıyor.

Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Nalbantçılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den ve dünyadan 125 bilim adamının katılacağı, küresel ısınmasının geniş şekilde ilk kez masaya yatırılacağı konferansta ''Konya Ovası'nın sorunları ve çözüm önerileri'' başlıklı bir bildiri sunacağını belirtti.

Nalbantçılar, Türkiye'nin en önemli ovalarından olan Konya Ovası'nın son 18 yıllık sürede genelde yağışların azalması ile kurak dönem etkisine girdiğini, hazırladığı bildirinin de özünü oluşturan bu sürecin uzamasının ise bölgenin, çölleşmesine sebep olacak bir kuraklıkla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu vurguladı.

EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Konya'nın, son yıllarda dünya genelinde yaşanan iklim şartlarındaki değişiklik nedeniyle su kaynaklarının azalması sorunuyla yüz yüze kaldığını dile getiren Nalbantçılar, ''Bu durum yöre ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeye ulaştı'' dedi.

Ülkenin tahıl ambarı olan bölgede sulak alanların kuruduğunu, göl ve göletlerin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Nalbantçılar, şunları kaydetti:

''Yüzey sularının ve kaynakların debilerinde ise önemli miktarlarda azalmalar oldu. Bu gelişmeler sırasında bölgede yürütülen tarımsal çalışmaların suya olan gereksiniminin gün geçtikçe artması da yeraltı sularının daha fazla tüketilmesine yol açmıştır. Bu da yeraltı sularının yıllık ortalama 1 metre düşmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, Konya Ovası'nda iklimsel değişiklikler, tarımsal sulama ve planlama hataları nedeniyle su kaynakları azalmakta, yüzey suları tükenmekte ve yeraltı suları can çekişmektedir. Bunlara ilave olarak, yeraltı sularındaki kirlenme ve ani seviye değişimi ile topraklarda çoraklaşma ve obruk oluşumları süre gelmektedir.''

YOK OLUŞ VE ÇÖLLEŞME
''Mevcut durum sürdüğü takdirde ovayı su kaynakları bakımında yok oluş ve çölleşme beklemektedir'' diyen Nalbantçılar, ''Bu olumsuz durumun önüne geçilebilmesi için acil olarak yasal düzenlemelere, halkın bilinçlendirilmesine ve tek merkezden yapılacak su yönetimine gerek duyulmaktadır'' diye konuştu.

Nalbantçılar, bu tür tespitlerin yer aldığı yeni gelişmeleri, Konya Büyükşehir Belediyesi ile SÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nün 18–20 Ekim tarihleri arasında Konya'da düzenleyecekleri ''Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri'' konulu uluslararası konferansta bildiri şeklinde sunacağını sözlerine ekledi.