Ekonomi Bakanı Zeybekci, İSO'nun Meclis toplantısına katıldı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İSO'nun Meclis toplantısına katıldı

Zeybekci: (2)- "İnşallah Türkiye çok kısa bir sürede, 100 milyarlarca dolar değerinde kendi milli fonlarını, artık elle tutulur, gözle görülür hale getirecek."- "Eximbank'ın şu anki 15 milyar dolar civarındaki sermaye yapısını ve yaklaşık 35 milyar dolar

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İnşallah Türkiye çok kısa bir sürede, 100 milyarlarca dolar değerinde kendi milli fonlarını, artık elle tutulur, gözle görülür hale getirecek. Eximbank'ın toplam kredi hacminin toplam 100 milyar dolarlarla telaffuz edilebilir hale, 1 yıl içinde, 2017 yılının ortalarına doğru getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısına ve iftar yemeğine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, İran'ın Türkiye'nin şu an ekonomik menfaatleri anlamında birinci hedef ülkesi olduğuna dikkati çekerek, 1 Ocak itibarıyla iki ülke arasında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın önemini vurguladı.

Bu anlaşma ile çok büyük bir fırsatın başladığını belirten Zeybekci, İSO'nun İran ziyaretine atıfta bulunarak, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İSO'nun İran'ın gelecekteki değerini öngörmesini tebrik eden Zeybekci, iki ülke yetkililerinin sanayicilerin iş yapması için birlikte çalışacağını söyledi.

Zeybekci, hükümetin Türkiye'deki şirketlerin yurtdışındaki satınalmalarına, zincir mağaza açılımlarına, e-ticaret yatırımlarına verdiği desteklerden bahsederek, "Bu ara çok konuşmuyoruz, çok konuşmayacağız sadece iş ve icraat yapacağız. Türkiye bir önceki günden daha fazla üreterek, yoluna devam edecek. Her gün bir önceki günden daha fazla ihracat yapabilmesi için de yeniden ihracat seferberliği diyerek yola çıktık." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bilgi ve teknoloji üretmede geleceğini garanti altına almasının, finansman ve finansman politikalarının belirlenmesinin gerekliliğine vurgu yapan Zeybekci, birçok sektörde ülkenin kendi devlerini meydana getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

- "İngiltere'nin tercihi AB'de bu şekliyle kalmak şeklinde olacaktır"

Hükümetin üzerinde çalıştığı konulara değinen Zeybekci, konuşmasında İngiltere'deki AB referandumundan bahsetti.

"Merak etmeyin ben İngiltere'de bir şey olacağını sanmıyorum." diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Olsa da bir şey olmaz. Siyasi olarak eğer böyle bir karar verilirse, AB ile İngiltere'nin ekonomik ilişkilerinde hiçbir değişiklik olmaz. Kaldı ki ben siyasi olarak böyle bir şey olacağını sanmıyorum. İngiltere'nin tercihi, AB'de bu şekliyle kalmak şeklinde olacaktır. Ama olmasa bile, İngiltere ekonomik anlamda full entegre şekilde, çok geniş kapsamlı, her şeyi ile çok detaylı bir serbest ticaret anlaşması ve benzerleri ile yine AB ile entegre olmaya devam edecektir. Bölgeye, Avrupa'ya ve dünyaya bununla ilgili bir negatif bir etkisi olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Eximbank'ın şu anki 15 milyar dolar civarındaki sermaye yapısını ve yaklaşık 35 milyar dolar civarındaki toplam kredi hacminin toplam 100 milyar dolarlarla telaffuz edilebilir hale, 1 yıl içinde, 2017 yılının ortalarına doğru getirmeyi hedeflediklerini aktardı.

- "Sanayicilerin Afrika'ya karşı duyarlı olmalarını öneriyorum"

Kalkınma Bankası'nın da yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Zeybekci, "İnşallah Türkiye çok kısa bir sürede 100 milyarlarca dolar değerinde kendi milli fonlarını artık elle tutulur, gözle görülür hale getirecek" dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin böyle bir kaynağı bulunduğuna işaret ederek, "Bugüne kadar bize, 'Türkiye yüzde 5'in üzerinde büyürse cari açık yapmadan büyüyemez' diyorlardı. Öyle değil. Türkiye sürdürülebilir şekilde, cari açığını kabul edilebilir seviyede tutarak da büyüyebilir, bunun yolu ve imkanları var. Bu ülkenin böyle bir potansiyeli var. Yakında inşallah Türkiye olarak çok daha farklı şekilde bazı finans imkanlarına ve kaynaklarına da kavuşabildiğimizi göreceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Dünyanın son çeyreğinde büyüme motorunun Çin ve Hindistan gibi ülkeler olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Yeni dünyanın yeni büyüme motoru Afrika olacaktır. Sanayicilerin Afrika'ya karşı son derece duyarlı olmalarını öneriyorum." diye konuştu.

Bakan Zeybekci'nin katıldığı iftara, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben de katıldı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :