Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran'da

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran'da

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "13 ülkede kuracağımız Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ilkini, Tahran'da kurmamız çok önemlidir" "Tercihli Ticaret Anlaşması listesindeki ürünleri 200'e çıkarma hedefimiz vardır. Bu anlaşmayı 2017'den önce imzalayacağız"

TAHRAN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği İran'da, Tercihli Ticaret Anlaşması listesindeki ürünleri 200'e çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya gelen Zeybekci, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, "2016 ilk dokuz ayında her iki ülkenin ticareti de arttı. İran'ın Türkiye'ye olan ticareti yüzde 45 arttı. Bizim de Tercihli Ticaret Anlaşması listesindeki ticaretimiz yüzde 34 arttı. Bu çok önemli. Bu sene içinde Tercihli Ticaret Anlaşması listesindeki ürünleri 200'e çıkarma hedefimiz vardır. Bu anlaşmayı 2017'den önce imzalayacağız." dedi.

İki ülke arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine bir an önce ulaşılabileceğini belirten Zeybekci, Karma Ekonomik Komisyonunun (KEK) iki başkanı olarak bir araya gelmelerinin önemine değindi. Zeybekci, "İki KEK başkanı olarak buradayız. 13 ülkede kuracağımız Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ilkini, Tahran'da kurmamız çok önemlidir."diye konuştu.

15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminde Türkiye'nin yanında olan İran yönetimine teşekkür eden Zeybekci, "İki ülke arasında ufak tefek sorunlar olsa da bunun en kısa zamanda çözülmesi konusunda her iki taraf da kararlıdır." ifadelerini kullandı.

- "Hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmi için şartlar uygun hale getirilmeli"

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Vaizi de "Türkiye halkını 15 Temmuz'da darbecilere karşı kazandıkları zafer sebebiyle kutluyorum. İran devleti darbede Türk devlet ve halkının yanında olmuştur." dedi.

İki ülke arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çok çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Vaizi, "Ticaret, yatırım, gümrük, bankacılık taşımacılık ve turizm konularında görüştük. 30 milyar dolara çıkmak için şartları uygun hale getirmeliyiz." diye konuştuk.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile baş başa görüşen Zeybekci, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Vaizi'nin ardından Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve Yol ve Şehircilik Bakanı Ahmed Ahundi ile bir araya gelecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :