Ekoloji 2017 Uluslararası Sempozyumu

Ekoloji 2017 Uluslararası Sempozyumu

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Ekoloji 2017 Uluslararası Sempozyumu" başladı.ERÜ'den...

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Ekoloji 2017 Uluslararası Sempozyumu" başladı.

ERÜ'den yapılan açıklamaya göre, 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına, Vali Süleyman Kamçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Öztürk, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Pof. Dr. Fatih Duman'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Vali Kamçı, açılışta yaptığı konuşmada, tarihin her döneminde insanın yaşadığı çevreye zarar verdiğini kaydetti.

19. yüzyılda gerçekleşen sanayi devrimi ile çevre kirliliğinin boyut değiştirerek küresel bir sorun haline geldiğini vurgulayan Kamçı, şöyle konuştu:

"Bu süreçte hızla gelişen kontrolsüz sanayi ve artan nüfusun oluşturduğu aşırı tüketim, doğal kaynakların hızla ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine yol açmıştır. Sanayi ve şehir atıkları, yoğun tarımsal ilaç kullanımı ve çarpık kentleşme ekosistem bileşenlerinin yoğun tahribatına neden olurken, doğal kaynakların aşırı tüketimi de biyolojik zenginliklerin hızla yok olmasına ve ağır çevre kirliliğine yol açmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, bir milyarı aşkın insan, hava kirliliğinin doğrudan tehdidi altındadır. 20. yüzyılda bu sorunların çevreye verdiği zararların önüne geçmek için çevre ile ilgili araştırmalar ve ekolojik bilincin artırılmasına ilişkin hukuki düzenlemeler, ulusal ve uluslararası hukukta yerini almıştır. Ülkemizde de çevrenin korunmasına yönelik gerekli mevzuatlar ve düzenlemeler yapılmıştır."

Kamçı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından son 12-13 yılda yürütülen çalışmalar sonucu kentte 31 milyon fidan dikildiğini belirterek, "Bu yıl da 1 milyon 700 bin fidan üretmeyi planlıyoruz. Şüphesiz çevre ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getirmek, gelecek kuşaklara yaşanabilir güzel bir dünya bırakmak, devletimizin ve vatandaşlarımızın en önemli görevlerinden birisidir." dedi

Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Tüm canlıların çevreleriyle adaptasyon içinde yaşadıkları sürece hayatta kalmayı başarabilğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Canlıların birbiriyle ve çevreleriyle ilişkileri oldukça komplekstir ve ancak bu ilişki iyi anlaşıldığında dünyada sürdürebilir bir yaşam gerçekleştirilebilir. Özellikle insanoğlu ihtiyaçlarını karşılarken kullanım amaçları doğrultusunda doğayı değiştirmiş ve dönüştürmüştür. Küresel ısınma, kuraklık ve biyoçeşitliliğin ortadan kalkması gibi nedenlerle en fazla bir yüzyıl içerisinde yaşanabilecek bir dünya kalmayacağı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Bugün karşı karşıya olduğumuz ekolojik temelli problemlerin ortaya konması ve çözüm önerileri sunulması, çocuklarımıza bırakacağımız daha güzel bir dünya için son derece elzemdir. Problemlere çözüm bulma açısından olaylara farklı gözlerden bakmak, bizleri hedefe ulaştıracak en kısa yoldur. Bu açıdan, farklı disiplinlerden araştırmacıların bir araya gelerek çözüm önerileri sunmaları toplantıya ayrı bir anlam katmıştır."

30 ülkeden 750 davetlinin katıldığı sempozyum, 3 gün sürecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :