ECRI raporunda göçmen karşıtlığı ve İslamofobi uyarısı

ECRI raporunda göçmen karşıtlığı ve İslamofobi uyarısı

Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun 2015 raporunda Avrupa’da yükselişe geçen göçmen karşıtı ve İslamofobik havaya dikkat çekiliyor

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi’ne bağlı Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun (ECRI) 2015 raporunda geçen yıl Avrupa’da göçmen karşıtı ve İslamofobik tutumun artış kaydettiği belirtildi.

ECRI yıllık raporunda 2015 yılında ırkçılık ve hoşgörüsüzlük alanlarında mülteci krizi, Paris ve Kopenhag saldırıları sonrası meydana gelen gelişmelerin öne çıktığı bildirildi.

Bu iki olayın Avrupa’da ırkçı ve İslamofobik hissiyatı artırdığına değinilen raporda, mültecilere karşı ırkçı tutumun bazı ülkelerde sıradanlaştığı, “Almanya’da, sadece ırkçı parti taraftarları tarafından değil, yerel halkın da mülteci karşıtı saldırılara katıldığı” vurgulandı.

Raporda, Almanya’daki mülteci merkezlerine yapılan saldırıların sıradan kişiler tarafından destek gördüğünün Alman yetkililer tarafından da kabul edildiği kaydedildi.

Avrupa’da artan İslam karşıtlığına gerekçe olarak Paris ve Kopenhag saldırıları gösterilirken, birçok ülkede aşırı sağ ve sağ partilerin ırkçı ve İslam karşıtı kampanyalarında bu saldırıları fırsata çevirdiklerine dikkat çekildi.

Raporda, terör saldırılarını gerçekleştiren kişilerin Suriye’den, "Balkanlar yolunu" kullanarak Avrupa’ya geldikleri iddialarına değinilerek, "Bu iddiaların bazı siyasiler tarafından Müslüman göçmenlere karşı önyargıları ve nefreti körüklemek amacıyla abartılarak kullanıldığı" kaydedildi.

ECRI Başkanı Christian Ahlund, raporun basın bildirisinde yer alan açıklamasında, "Ülkelerin ırkçı şiddetle mücadele etmeleri, göçmen ve sığınmacılara yönelik entegrasyon politikalarını yürürlüğe koymaları gerektiğini" belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da geçen günlerde yayımlanan yıllık raporunda, Avrupa kıtasında güç kazanmakta olan popülist milliyetçiliğe dikkati çekmiş ve "Bu durumun insan hakları, demokrasi ve güvenliği tehdit ettiğini kaydederek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu tehditten tüm kıtanın etkileneceği" uyarısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :