EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

"İş dünyası temsilcileri olarak 65. Hükümet'in, önceliği ekonomiye vermesinden memnuniyet duyduk"- "Uluslararası doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmemiz, Türkiye’yi alternatif ülkeler planına alan özellikle büyük markalara önemli kolaylıklar ve imkanl

İZMİR (AA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyası temsilcileri olarak 65. Hükümet'in, önceliği ekonomiye vermesinden memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Yorgancılar, yazılı açıklamasında, küresel piyasaların işleyişinin değiştiği, rekabet yarışının hız kazandığı bir dönemde iş dünyasının geçerliliği kalmayan yöntemlerle ve geçmişe yönelik yasal düzenlemelerle yoluna sağlıklı bir şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Meclis'e sunulan ancak detaylarının henüz görülmediği pakette yer alan, özellikle damga vergisi, harçlar gibi iş dünyasının üzerindeki gereksiz yüklerden kurtulacakları için çok mutlu olduklarını vurgulayan Yorgancılar, sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınması uygulamasının yerinde bir karar olduğunu, damga vergisi oranlarının da düşürülmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Yatırımlar için tahsis edilen arazilere yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti uygulamasının da süresiz yapılmasının daha etkili olacağına işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti:

"Teşvikli yatırımlarda fabrika faaliyet gösterdiği sürece emlak vergisi alınmamalıdır. Tacirlerin veya şirketlerin kurucularının imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmeleri zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır. Bununla birlikte, ticaret sicil müdürlüklerinin daha etkin olması da ayrıca değerlendirilmelidir. Yabancı yatırımların önemi bürokrasinin, iş dünyasının en sıkıntılı konularından biridir. Yeni paket ile bütün şirket kuruluşuna ilişkin vergi mükellefiyeti belgelerinin elektronik ortamda ticaret sicil memurluğundan alınması, şirket açma ve kapamanın önündeki engellerin azaltılacak olması olumlu adımlardır. Paketin içinde yer alan, uluslararası şirketlere yönelik teşvikleri olumlu görmekle birlikte, haksız rekabet yaratmayacak şekilde uygulanmasını ümit ediyoruz. Bu açıdan, yönetim merkezi Türkiye’de olan uluslararası şirket haline gelmiş Türk şirketleri de dikkatle değerlendirilmelidir.

Ülkemizde doğrudan yabancı yatırımların artması ekonomik büyümemiz ve kalkınmamız adına en önemsediğimiz konulardan biridir. Zira, yabancı yatırımlar istihdam sağlamakla birlikte, nitelikli iş gücü ve katma değer yaratıcı üretimi yükselterek, teknolojiyi geliştirerek mikro ölçekte fabrikalarımız ile firmalarımıza, makro ölçekte ise iş dünyamıza ve ülkemize önemli kazanımlar sunmaktadır. O nedenledir ki uluslararası doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmemiz, Türkiye’yi alternatif ülkeler planına alan özellikle büyük markalara önemli kolaylıklar ve imkanlar sunmamız gerekmektedir."

Üretim ve yatırım odaklı politikaların devamının gelmesi temennisinde bulunan Yorgancılar, ayrıca kayyum konusunun da yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler