Ebru, halıda bir başka güzel duruyor

Ebru, halıda bir başka güzel duruyor

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kabul edilen ebru sanatı, Gaziantep'te üretilen halılarda bir başka güzelliğe bürünüyor- Bir firmada üretilen özel boyalarla işlenen halılar, çeşitli işlemlerden geçirilerek beğeniye sunuluyor- Firm

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kabul edilen ebru sanatı, Gaziantep'teki halı fabrikasında üretilen özel halılarda bir başka güzelliğe bürünüyor.

Birbirinden farklı halıların üretildiği fabrikada, ebruyu halıya işlemek için kullanılan özel hazırlanmış boyalar, ustalar tarafından ebru teknesinde kitre ile yoğunlaştırılmış su üzerine fırçalarla titizlikle serpilerek, çeşitli figürler oluşturuluyor. Su yüzeyinde oluşturulan figürler, ebru sanatının işleneceği kağıtlar gibi halıyla kapatılıyor. Özenle tekneden ayrılan halılar, özel işlemlerden geçirilerek, tüketicinin beğenisine sunuluyor.

Firmanın genel müdürü Cihan Dağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da yürüttükleri inovasyon çalışmaları çerçevesinde geliştirdikleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında ebru sanatını halıya işleme fikrinin gündeme geldiğini söyledi. 

Yaklaşık bir yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından dünyada ilk kez ebru sanatını halıya işlediklerini belirten Dağcı, ABD'den patent alınan çalışmalarının, Türkiye ve Avrupa'dan da bu konuda yanıt beklediğini ifade etti.

Ebrudan halı yapma fikrini hayata geçirirken ticari kaygılardan uzak hareket ettiklerini vurgulayan Dağcı, "Ticari kaygılardan ziyade Osmanlı kültürünün önemli bir parçası olan halı ile ebruyu bir araya getirip fark yaratmak istedik. Bunu başardığımızda Osmanlı kültürünü dünya gündemine taşıyacağımızı biliyorduk" dedi.

Çalışmanın 4 yıldır başarıyla sürdürüldüğüne işaret eden Dağcı, artık dünyanın birçok yerinde ebru işlenen halının takdir toplayan ve talep gören bir ürün haline geldiğini aktardı.

Ebru sanatının, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne dahil etmesiyle mutlu olduklarını dile getiren Dağcı, "İlerlediğimiz yolun böyle önemli bir çalışmayla taçlanması bizi daha da mutlu etti. Ebru sanatının dünya gündeminde yer alması, bu sanatın artık daha fazla kişi tarafından bilinir hale gelmesini ve ürettiğimiz ebru halıya ilgiyi de artıracak" diye konuştu.

Osmanlı'dan günümüze uzanan ebru sanatını halılara aktardıklarını dile getiren Dağcı, farklı tasarımlarda üretilen halıların kişiye özel olduğunu kaydetti.

Halıya ebru sanatını işlemenin zorluğuna dikkati çeken Dağcı, şöyle konuştu:

"Her gün tesislerimizde binlerce metrekare halı dokuyoruz. Ama iş ebru halıya gelince, sadece bu işle görevlendirdiğimiz 12 kişilik ekibimiz halının desenine göre günde 8 ila 10 halı dokuyabiliyor. Ayrıca bu iş ciddi titizlik istiyor. Çünkü yapılacak en ufak hata halının ve emeğin zayi olmasına neden olabiliyor. Nitekim tüm çabalarımıza rağmen bazen hata yapabiliyoruz. Böyle olunca da ortalama haftada 3 halı boşa çıkıyor."

- Müşteriler de üretime dahil olabiliyor

Dağcı, bazı müşterilerin sipariş ettiği halılara kendilerinin katkı sunmak istediğini söyledi.

Bu konuda kimi müşterilerin fabrikaya kadar gelerek talepleri doğrultusunda ustalarla fikir alışverişinde bulunduğuna işaret eden Dağcı, "Müşterilerimiz istekleri doğrultusunda üretilen halıların sahibi oluyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :