DÜZELTME"Ekonomi Bakanı Zeybekci, sanayicilerle bir araya geldi" başlıklı haberimizde yer alan "2017 yılında savunma sanayi ihracatımız 7 milyar dolar seviyesinde" ifadesi kaynağından "2017 yılında s

DÜZELTME"Ekonomi Bakanı Zeybekci, sanayicilerle bir araya geldi" başlıklı haberimizde yer alan "2017 yılında savunma sanayi ihracatımız 7 milyar dolar seviyesinde" ifadesi kaynağından "2017 yılında savunma sanayi ihracatımız

"Ekonomi Bakanı Zeybekci, sanayicilerle bir araya geldi"- Ekonomi Bakanı Zeybekci: (2)- "2017 yılı savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar dolar seviyesinde. Bu çok hızlı şekilde 10 milyar ve daha ilerisine geçecek"- "2018 sanayileşme anlamında, Türkiye tar

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2017 yılında savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar dolar seviyesinde. Bu çok hızlı şekilde 10 milyar ve daha ilerisine geçecek." dedi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ekonomi Bakanlığı ile olan istişare toplantısına katıldı. Konuşmasında özel sektörün yatırımı ve üretiminin, ihracatın şu anki trendinin geldiği nokta hakkında bilgi veren Zeybekci, şunları kaydetti:

"157 milyar dolarlık rakamları geride bıraktık, 158 milyar doları konuşuyoruz. Mart sonu itibarıyla 150 milyar dolarlı rakamları bırakacağız, 160 milyar dolarlı rakam konuşacağız. 2018'de ihracatımız rekor kırmaya devam edecek. Şu an ordumuzun kullandığı savunma ihtiyaçlarımızın çok büyük kısmını artık, yüksek niteliklerle üretebiliyoruz ve ihracat yapabiliyoruz. 2017 yılında savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar dolar seviyesinde. Bu çok hızlı şekilde 10 milyar ve daha ilerisine geçecek. Türkiye şu an dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemlerine sahip. Dünyanın sanayileşmiş hemen her ülkesinden Türkiye'de yatırım yapmakla ilgili girişimler var."

Şu an özel sektör eliyle Türkiye'nin kendi devlerini yarattığını ve yaratmaya devam edeceğini aktaran Zeybekci, Türkiye'ye devasa yatırımların geleceğini söyledi.



- "Türkiye, sağlık teknolojilerinde sayılı şirketlerin barındığı ülke haline gelecek"



Türkiye'de yapılan teknolojik çalışmalara ve sektörel gelişmelere değinen Zeybekci, Türkiye'nin kalp kapakçığı, stent üreten, sağlık teknolojilerinde sayılı şirketlerin barındığı ülke haline geleceğini anlattı.

Zeybekci, tarım, haberleşme, yenilenebilir enerji teknolojilerinde de aynı durumun yaşanacağına dikkati çekerek, "2018 sanayileşme anlamında, Türkiye tarihine yeni adımların atıldığı bir yıl şeklinde geçecek. Bunun için gerekli her adımı hükümet olarak atacağız." ifadelerini kullandı.

Yatırım yapmak için bugün finans maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dezavantajı, teşvik sistemimizin içinde çok güçlü faiz desteği ile ortadan kaldıracağız. Faizin yüksekliğini, bu yüksek faiz ortamında yatırım yapılmaz biliyoruz. Yatırım, üretim alanında faizin dezavantajını ortadan kaldırmak için elimizden gelen her türlü desteği verecek, gayreti göstereceğiz, enflasyonla mücadeleden de elimizi çekmeden yağacağız. Tüketimle ilgili kimse, paranın, finansmanın maliyetini düşürmemizi beklemesin. Türkiye'de faizleri yatırım için, üretim için düşüreceğiz, ihracat için düşüreceğiz. Diğer taraftan tüketimle ilgili aynı yaklaşım içinde olmayacağız."

Eximbank'ta yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Zeybekci, artık yüzde yüz teminat mektubu ile teminat vermek yerine, kriterlere uygunluk halinde daha düşük maliyet ve teminatlarla kredi verir hale geleceğini söyledi.



- "Kredi Garanti Fonu çok daha etkin şekilde, kalıcı olarak finans ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek"



Kredi Garanti Fonu'nun çok daha etkin şekilde, kalıcı olarak finans ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğini bildiren Zeybekci, sanayi ve üretim kuruluşlarının yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

Kalkınma Bankası konusunda değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'ni kurgularken Varlık Fonu'nu da bunu destekleyen bir enstrüman olarak tasarladık. Bunun en önemli kalemlerinden biri de Kalkınma Bankası. Türkiye'nin kendi devini yaratmak için, gerektiği yerde 3-4 enstrümanı birlikte kullanarak, gerektiği yerde müdahale ederek, ortak olarak, çok uzun vadeli neyin desteklenmesi gerekiyorsa desteklenecek. Bu konuyu konuştuğumuzun bilinmesi için söylüyorum, yakın sürede bununla ilgili bir çözümle sizin huzurunuza gelineceğinin bilinmesini istiyorum. Türkiye'nin gençleri o kadar güzel şeyler konuşuyorlar ve tartışıyorlar ki. Artık Türkiye'nin şehirlerinde bu gençlerin ürettiği akıllı sistemleri üreten şirketler var. Gençlerimize güveniyoruz."



- "AB ile Gümrük Birliği güncellenmesi 5 değerinde AB'nin menfaatine, 3 değerinde Türkiye'nin menfaatine"



Türkiye'nin avantajlarından bahseden Zeybekci, geçtiğimiz günlerde yaptığı Bulgaristan ziyaretinin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Bulgaristan'ın Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak mart ayında Avrupa Komisyonu Başkanları, Bulgaristan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bir zirve gerçekleştireceğini aktaran Zeybekci, şunları aktardı:

"2 hafta sonra AB Ticaret ve Ekonomi Bakanları Zirvesi olacak, oraya da bizi resmi olarak davet ettiler, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini konuşacağız. Gümrük Birliği mutlaka güncellenecek. AB ile Gümrük Birliği güncellenmesi 5 değerinde AB'nin menfaatine, 3 değerinde de Türkiye'nin menfaatine.

Gümrük Birliği güncellenirse, AB tarafının yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye tek başına AB'nin büyümesine artı katkı veriyor. Avrupa'daki bazı algı operatörleri, güncellemenin sanki Türkiye'ye verilen imtiyazmış gibi sunuyor. Bazı yerlerde 'Gümrük Birliği güncellenmeyecek.' deniyor. E sen kaybedeceksin. Merak etmeyin, söylenen sözler ayrı, konuşulan şeyler farklı."

"Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği stratejik bir hedeftir, bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz." diyen Zeybekci, bunun gerçekleşip gerçekleşmemesinin ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Zeybekci, her alanda AB standartlarını tutturmanın kendileri için stratejik bir hedef olduğuna dikkati çekerek, "Bu hedefleri tutturduktan sonra, AB'ye tam üye olup olmamak umrumda bile değil. O, o günkü Türkiye'nin vereceği bir karar. Brexit konusunda da İngiltere ile ilk görüşen ülkeyiz. İngiltere ile mutabakatımız Brexit gerçekleştiği gün ve saniyede, hiçbir boşluk yaratmadan otomatik olarak devrede olacak, kimsenin endişesi olmasın." diye konuştu.



(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :