Düzce'deki dolu

Düzce'deki dolu

Düzce Ziraat Odası Başkanı Öztürk:- "Bu yıl havalar sürekli yağışlıydı. Bu nedenle fındıklarda küf hastalığı oluştu. Dolu yağışı da fındıkları döktü. Yüzde 30 kayıp söz konusu"

DÜZCE (AA) - Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, bu yıl havanın yağışlı geçmesi ve kentte bir hafta önce dolunun etkili olması nedeniyle fındıkta yüzde 30 kayıp yaşandığını bildirdi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta yer yer ceviz büyüklüğünde düşen dolu nedeniyle, kent merkezi, Gölyaka, Cumayeri ve Gümüşova ilçelerindeki fındık alanlarında hasar oluştuğunu söyledi.

Hasar kayıt çalışmalarını tamamladıklarını belirten Öztürk, "Bu çalışmalar, çiftçilerimizin zararını karşılamak amacıyla yapılmadı. Çünkü zarar karşılama artık tamamen TARSİM üzerinden yapılıyor. Tarım sigortasını yaptıran çiftçilerimizin zararı karşılanacak ancak diğer çiftçilerimize herhangi zarar bedeli ödenmesi söz konusu değil." dedi.

Yaptıkları çalışmada ciddi oranda zararla karşılaştıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu yıl genel olarak havalar sürekli yağışlıydı. Bu sebeple fındıklarda küf hastalığı oluştu. Etkili dolu yağışı da fındıkları döktü. Yüzde 30 kayıp söz konusu. Bu ciddi bir kayıp. Düzce genelinde geçen yıla oranla yüzde 30 rekolte düşüşü olacak. Zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Fındık tamamen doğa şartlarına göre yetişen bir üründür. Bunun gibi olumsuzluklar, kötü ihtimaller içerisindedir. Tarım sigortasının önemini bir kez daha yaşayarak görmüş olduk."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :