Düzce Depreminin 17. yılı

Düzce Depreminin 17. yılı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık:- "15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş ve göç durumlarını da düşündüğümüzde afet risklerinin değiştiğini buna göre de tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede de çalışmalarımız devam ediyor"- "Türkiye'ye almış

DÜZCE (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'nin afetlere hazır olduğunu belirterek, "15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş ve göç durumlarını da düşündüğümüzde afet risklerinin değiştiğini buna göre de tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede de çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Kınık, 12 Kasım 1999 Düzce Depreminin 17. yılı dolayısıyla Kaynaşlı ilçe merkezinde düzenlenen mevlit törenine katıldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kınık, doğa kaynaklı afetlerin bir gerçek olduğunu ve insanların bu afetlerle beraber yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

12 Kasım 1999'da yaşanan Düzce depreminde çevre illerde görev yapan Türk Kızılayı ekiplerinin hızlıca kente gelerek yaraları sarmaya başladığını anımsatan Kınık, "Enkazlardan kurtardıklarımız oldu, kurtaramadıklarımız oldu. Acı günlerdi ancak afetlerle ilgili genel olarak yapmamız gereken, afet bilincini toplum içinde yükseltmeliyiz. Bu bilinci yükseltmenin iki boyutu var. Birincisi, afet olmadan önce bu afetin risklerini azaltacak hangi eylemleri yapabiliriz. Bugün Düzce'de de bu anlamda bir farkındalık eğitimimiz olacak. İkincisi de afet olduğu anda neler yapılması gerekiyor, afetlerden kurtulma ve bireysel anlamda korunma yollarıyla ilgili çalışma yürütülmesi gerekiyor." diye konuştu.

Marmara ve Düzce depremlerinin kendilerine çok şey öğrettiğini belirten Kınık, "Yeni bir afet kanunu çıktı, AFAD kuruldu. Kızılay ve AFAD başta olmak üzere Türkiye'deki bütün kamu kuruluşlarını içine alan Türkiye Afet Müdahale Planı hazırlandı. İş güvenliği noktasında eğitimler verildi." diye konuştu.

Marmara ve Düzce depremlerinde sahada olduklarını aktaran Kınık, sertifikalı arama kurtarma personeli sayısının 250 civarında olduğunu, Van depreminde de sahada olduklarını, orada da sertifikalı arama kurtarma personeli sayısının 4 binin üzerinde olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin bu konuda iyi bir noktaya geldiğini, daha da geleceğini aktaran Kınık, alınması gereken tedbirlerin yerel kuruluşlar ve yönetimler olarak bilindiğini ancak bunların uygulanması gerektiğini ve bunların bir davranış biçimine döndürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede de biz Türk Kızılayı olarak afet risklerinin azaltılması noktasında yeni bir modeli yaygınlaştırıyoruz. Türk Kızılayı, Türkiye'nin her noktasında afetlere müdahale konusunda kendini sürekli yeniliyor. Afet Müdahale Planına göre Türk Kızılayı beslenme konusunda Türkiye'deki ana çözüm ortağı. Barınma konusunda da AFAD'a yardımcı ana ortak. Türkiye'de herhangi bir afet anında Türk Kızılayı'nın aynı anda 350 bin kişiyi besleyebilecek ve barındırabilecek bir kapasitesi var. Buna benzer bir kapasite AFAD'da da var. Dolayısıyla da 1999'a göre Türkiye afetlere daha hazır ama yeter mi yetmez. Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş ve göç durumlarını da düşündüğümüzde afet risklerinin değiştiğini buna göre de tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede de çalışmalarımız devam ediyor."

- "Kapasitemizi afetlerin üzerine çıkarttık"

Deprem gibi doğal afetlerin kollektif bir hazırlanmayı gerektirdiğinin altını çizen Kınık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadece bir kurumumuzun hazır olması yetmiyor. Mesela toplanma ve barınma alanlarımız var. Kağıt üzerinde toplanma alanı olarak belirlenen alanlar başka fonksiyonlara ayrılmış durumda. Bunu ifade etmemiz lazım ki tedbirlerimizi alalım. Bunların mutlaka güncel tutulması gerekiyor. Bizler üzerimize düşen görev olan beslenme konusunda kapasitemizi arttırıyoruz. Türkiye'ye almış olduğumuz 3 milyon mülteci, Irak'taki Cerablus operasyonu gibi operasyonları da düşünerek beslenme kapasitemizi afetlerin üzerine çıkarttık. Mobil mutfaklarımız ve gıda depolarımız ile hazırız ama sadece afet sırasındaki müdahale hazırlığı yetmiyor, afet risklerini azaltmamız gerekiyor. Bunun için Kızılayın üzerine düşen, eğitimler vermek. Bu konuda yapacağımız çok işimiz var. İlk etapta biz 2 milyon Kızılay gönüllüsü hedefliyoruz. Afete nasıl hazırlanacağını bilen özellikle gençlerden oluşan 2 milyon Kızılay gönüllüsü için seferber olduk. Daha iyi bir noktaya geleceğiz."

Kınık, ilçede bulunan Deprem Şehitliğini ziyaret ederek, dua okudu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :