"Düşük faiz ekonomiyi şoklara karşı hassas duruma getirdi"

"Düşük faiz ekonomiyi şoklara karşı hassas duruma getirdi"

Fed Başkan Yardımcısı Fischer:-"Düşük faiz oranları ABD ekonomisini şoklara karşı hassas duruma getirdi"

NEW YORK (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, düşük faiz oranlarının ekonomiyi şoklara karşı hassas duruma getirdiğini söyledi.

Fischer, bugün New York'taki kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde (Council on Foreign Relations) yaptığı konuşmada, faiz oranlarının düşük kalmasının ABD ekonomisini ters şoklara karşı hassas hale getirerek Fed'in para politikasını resesyonla mücadele etmesinde zorlaştırdığını belirtti.

Fed'in faiz oranının düşük kalması durumunda faizleri düşürmek için para polikasının daha az faaliyet serbestliğine sahip olduğunun altını çizen Fischer, düşük faizlerin finansal dengeyi tehdit ettiğini ve ekonominin uzun vadede büyüme görünümünü azalttığını vurguladı.

ABD ekonomisinin "döngüsel yavaşlama"dan çıkarak, Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerine yaklaştığına işaret eden Fischer, yine de ekonominin bazı alanlarında toparlanmanın sağlanamadığını ve bu alanlarda zorluklar yaşandığını bildirdi.

Fischer, faiz oranlarını düşük tutan nedenler arasında ise yabancı ekonomilerdeki büyümenin yavaşlığını, ABD'de kişisel tasarrufların artmasını, yatırımların düşük kalmasını ve üretimdeki büyümenin zayıflığını gösterdi.

ABD'nin makroekonmik politikalarının sadece Fed'in para politikalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savunan Fischer, kamu altyapısının geliştirilmesi, özel sermayenin teşvik edilmesi ve daha etkili regülasyonlar sayesinde ekonomik büyümenin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, geçen perşembe ABD Kongresi'ndeki sunumunda Fed'in faiz artırım olasılığıyla ilgili "görece yakın zamanda uygun" olduğunu belirtmiş, cuma günü de Fed yetkililerinde faiz artırımını destekler açıklamalar gelmişti.

Fed'in bu yılki son toplantısı 13-14 Aralık'ta düzenlenecek ve iki günlük toplantının ardından banka faiz kararını açıklayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :