Dünyanın gözü Konya Karatay'da Başkan Kılca paylaştı

Bir tarih kenti olan Konya geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Karatay sınırları içinde yer alan Savatra Antik Kenti'nde de çalışmalar sürüyor. Son durumu Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca videoyla paylaştı.

Konya'ya bağlı Yağlıbayat, Aksaray yolu üzerinde, merkeze 76 kilometre uzaklıkta bir (KIRIM TÜRKÜ) Tatar köyüdür. Yakınında bulunan yerleşim yeri, antik dönemde, "kutsal baba" anlamına gelen Savatra olarak anılmaktadır.

MÖ 4. yüzyıl yerleşim izleri bulunmaktadır. Önemli bir antik kent olan Savatra kendi adına para basmıştır. MÖ 27'de Romalıların eline geçmiştir. Kalıntılardan Roma döneminde mamur olduğu anlaşılmaktadır. Bizans ve daha sonra Selçuklular hakim olmuştur. 1398'de Konya'yla birlikte Osmanlı devletinin hakimiyetine geçmiştir.

Eski Osmanlı haritalarında buranın Bali Bayat olarak geçmektedir. Köyün güney doğusunda bir kale ve küçük bir antik tiyatro bulunmaktadır. Antik eserler Konya Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yağlıbayat köyü şu an yaklaşık olarak 650 nüfusa sahiptir. 200'e yakın köylü de Konya Merkez'de ikamet etmektedir. köyde bir ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Başkan Kılca son durum hakkında şu cümleleri paylaştı:

Yağlıbayat Mahallemizde yer alan Savatra Antik Kenti’nin tiyatro bölümünde geçtiğimiz aylarda başlayan arkeolojik çalışmalar titiz bir şekilde devam ediyor. Daha önce yapılan araştırmalar ve ilk kazı izlenimlerinden çok özel bir alanın gün yüzüne çıkmaya başladığını görüyoruz.

fbh89n9xoao9xd3.jpgfbh89n-xsaiztjg.jpgfbh89n-wqaihd-t.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler