Dünyaca ünlü "Sivas bıçağı" unutturulmayacak

Dünyaca ünlü "Sivas bıçağı" unutturulmayacak

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İŞKUR Sivas İl Müdürlüğü, boynuz ve çelik kullanılarak yapılan dünyaca ünlü Sivas bıçağının unutulmaması için çalışma başlattı

SİVAS (AA) - İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İŞKUR Sivas İl Müdürlüğü, boynuz ve çelik kullanılarak yapılan dünyaca ünlü Sivas bıçağı yapımının yaygınlaşması için kurs başlattı.

Sivaslı bıçak ustası kurs eğitmeni İbrahim Gölebatmaz, atölyesinde verdiği eğitimde Sivas bıçağının tüm aşamalarını öğreterek, tekrar bu mesleğin canlandırmayı hedefliyor.

Kurs eğitimlerini atölyede inceleyen İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Önder Alpler, yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş Sivas bıçağı yapımını canlandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Alpler, bıçak kursuna ilk olarak 15 kişi ile eğitimlere başladıklarını ve eğitim sonrasında katılımcılara sertifika vereceklerini belirterek, İŞKUR'un bu tip kursların açılmasına her zaman destek verdiklerini kaydetti.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Hünkar Kayhan Özdemir de kursların devam edeceğini belirterek, "Bu arkadaşlar kursun başlamasına vesile oldu, inşallah gelecek arkadaşlar için yeni kursların açılmasına vesile olacak. Çini bıçakları Sivas bıçağı diye satışa sunuyorlar bunun için Sivas bıçağını tescil etme çalışmamız var. Bununla ilgili kurumlarla görüşüyoruz. En kısa zamanda da bunu sonuçlandırmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Kurs eğitmeni bıçak ustası İsmail Gölebatmaz ise Sivas bıçağına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, "Yaklaşık 15-20 yıldır pek işçi yetişmiyor. Bundan dolayıda çırak yetiştiremiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı canlandırmak istedik çalışmalar yaptık, bunun sonucunda da kurs açtık, inşallah bu sanatı tekrar canlandırırız." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :