"Dünya Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye borçlu"

"Dünya Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye borçlu"

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter: "Türkiye'nin Suriyelilere olağanüstü bir misafirperverlik gösterdiğini düşünüyoruz ve aslında dünyanın Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye borçlu olduğunu düşünüyoruz"

HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter, Türkiye'nin Suriyelilere olağanüstü bir misafirperverlik gösterdiğini belirterek, "Aslında dünyanın Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye borçlu olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Büyükelçi Cooter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Kanada'nın Suriyeli mültecilerin trajedisini paylaştığını belirtti.

Ülkesi ile Türkiye'nin Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptığını ifade eden Cooter, şöyle devam etti:

"Her şeyini kaybeden Suriyelilerin trajedisini her iki ülkede paylaşıyor ve yardımcı olmaya çalışıyor. Türkiye şu ana kadar 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptı. Kanada o kadar yüksek bir sayı ulaşmadı. Kanada'da yaklaşık 50-60 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığımızı biliyorum. Bu sayı artıyor ama bu iki ülke arasında ortak bir konumuz. Türkiye'nin Suriyelilere olağanüstü bir misafirperverlik gösterdiğini düşünüyoruz ve aslında dünyanın Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye borçlu olduğunu düşünüyoruz."

Kanada'nın Suriyeliler için elinden geleni yaptığını aktaran Cooter, "Kanada'da ben şahsen biliyorum birçok aile, kilise ve sinagog Suriye'den gelen ailelere ev sahipliği yaptı. Bundan da yardım etmekten dolayı çok onur ve gurur duyuyorlar. Bunun bütün ülkeler için milli sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da Türkiye'yi tebrik ediyorum." dedi.

- Türkiye ve Kanada ticari ilişkileri

Büyükelçi Cooter, Kanada ve Türkiye'nin çok iyi ilişkileri bulunan NATO müttefiki iki ülke olduğunu söyledi. Bu durumu daha iyi seviyeye getirmek istediklerinin altını çizen Cooter, "Türkiye ile ticaret hacmimiz 3-4 milyar dolar arasında bu miktarın artması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz 50-60 senede iş birlikleri yapılmış bundan sonra farklı işbirliklerinin yapılabileceğini vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

Cooter, ticari ilişkilerin artılması konusunda Kanada'daki iş adamlarının Türkiye'dekilerle bir araya getirdiklerini ve bu konuda iş birliği yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :