"Dünya Su Günü"

"Dünya Su Günü"

DSİ Genel Müdürü Diniz:- "DSİ tarafından geliştirilen sulama projeleriyle tarım sektöründe 6,2 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağlanmıştır. Bu sayı dikkate alındığında, DSİ projelerinin yaklaşık 18 milyon kişinin geçiminin sağlanmasında doğrudan veya

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, "DSİ tarafından geliştirilen sulama projeleriyle tarım sektöründe 6,2 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağlanmıştır. Bu sayı dikkate alındığında, DSİ projelerinin yaklaşık 18 milyon kişinin geçiminin sağlanmasında doğrudan veya dolaylı rol oynadığı ortaya çıkmaktadır." ifadesini kullandı.

Diniz, Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Ormancılık, Su ve Meteoroloji günlerinin, geçen yıl olduğu gibi bu sene de birlikte kutlandığını belirtti.

Suyun bireylerin en temel gereksinimi olma ve başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliğiyle ülkelerin devamlılığı için hayati öneme sahip bir kaynak olduğunu vurgulayan Diniz, su kaynaklarının geliştirilmesinin, ekonomik üretkenliğe ve sosyal refaha doğrudan katkı yaptığını ifade etti.

Nüfus ve ekonomik faaliyetler arttıkça, sanayi geliştikçe ve tarımsal faaliyetler yaygınlaştıkça birçok ülkenin hızla su sıkıntısı çekmeye başladığını aktaran Diniz, "Bu durum kaliteli ve kullanılabilir su kaynaklarında küresel boyutlarda önemli meselelerle karşı karşıya kalınmasına sebep olmaktadır. Dünyadaki pek çok meselenin temelinde su kaynaklarının yeterli düzeyde ve etkin kullanılamaması yatmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

- Bu yılın teması "Su ve İstihdam"

Bu yıl Dünya Su Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen temasının, "Su ve İstihdam" olduğunu ifade eden Diniz, şunları kaydetti:

"Su ve istihdam arasında iç içe geçmiş bir ilişki bulunmaktadır. Yaşama kaynağımız olan su aynı zamanda mal ve hizmet üretim süreçlerinin de ana girdilerinden birini oluşturması vesilesiyle istihdama doğrudan ve dolaylı katkılar sağlamaktadır. Su gittiği her yerde adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olarak hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetiklemektedir. Suyun projelendirilmesi ile sulamaya açılan alanlarda kuru tarımdan sulu tarıma geçileceğinden sulu şartlarda iş gücü ihtiyacı artmaktadır."

Türkiye'de 1980-1990 yılları arasında nüfus kaybeden kırsal alanlarda, 1990-2000 yılları arasında nüfus artışı tespit edildiğini belirten Diniz, bu artışın 2000'li yıllardan sonra da sürdüğünü ve bunun en önemli nedenlerinden birinin de Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde tamamlanarak, işletmeye açılan büyük barajlar ve sulama projeleri olduğunu kaydetti.

DSİ tarafından geliştirilen projelere ilişkin ise Diniz, "DSİ tarafından geliştirilen sulama projeleriyle tarım sektöründe 6,2 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağlanmıştır. Bu sayı dikkate alındığında, DSİ projelerinin yaklaşık 18 milyon kişinin geçiminin sağlanmasında doğrudan veya dolaylı rol oynadığı ortaya çıkmaktadır." bilgisini verdi.

- "HES'ler doğalgazda 11 milyar liralık tasarruf sağlıyor"

Belirli çevreler tarafından eleştirilen hidroelektrik santrallerin (HES) de istihdam imkanlarına vesile olduğunu vurgulayan Diniz, HES'lerin elektrik azlığından kaynaklanan yetersiz sanayi gelişiminin olduğu bölgelerde, elektrik üretiminin vesile olduğu istihdam fırsatları sunduğunu aktardı.

Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirlerinde uzun planlama çalışmalarının ardından işletmeye alınan HES'lerin sanayi açısından enerji kısıtı bulunan bölgelere katkı sağlandığına dikkati çeken Diniz, şu ifadeleri kullandı:

"Sanayinin ucuz enerji kullanımıyla düşen maliyetleri neticesinde ortaya çıkan gelir fazlası, yeni yatırımlara aktarılabilmektedir. Ülkemizde işletmede olan HES'lerden üretilen hidroelektrik enerjiyle 11 milyar lira tutarında doğalgaz ithalatından tasarruf edilmekte ve bu kaynak yurt içi yatırımlara yönlendirilmektedir."

Diniz, baraj inşaatlarının da istihdama en büyük katkıyı sağlayan yapılardan olduğunu aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler