Dünya Romanlar Günü

Dünya Romanlar Günü

Mersin'de, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla program düzenlendi- Vali Çakacak: "Roman vatandaşlarımız zengin kültürleriyle kentimizin ve toplumsal yapımızın en önemli renkleridir"

MERSİN (AA) - Mersin Valisi Özdemir Çakacak, "Roman vatandaşlarımız zengin kültürleriyle kentimizin ve toplumsal yapımızın en önemli renkleridir" dedi.

Çakacak, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Mersin'in farklı kültürden insanların bir arada yaşadığı hoşgörü kenti olduğunu söyledi.

Bütün vatandaşların eşit olduğunu belirten Çakacak, şöyle konuştu:

"Atalarımız yüzyıllar boyunca bu topraklarda farklı kültür, kimlik ve inançları beraber ve birlikte barındırmışlardır. Gerektiğinde vatanını korumak adına Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda ve ülkemizin her yanında olduğu gibi omuz omuza düşmanla çarpışarak canını feda etmekten kaçınmamışlardır. Bugün bizler de ecdadımıza yakışır şekilde birlik ve beraberlik içinde sahip olduğumuz değerleri zenginliğimiz olarak görüp yaşatmaya devam ediyoruz. Siz Roman kardeşlerimiz de bu zenginliğimizin en kıymetli unsurlarından birisisiniz. Farklı dil, din ve kültüre sahip her kesimden insanın bir arada kardeşçe huzur içinde yaşandığı kentimiz, farklı kültürlerle beslenen ve büyüyen bir hoşgörü kentidir. Mersin, Roman kardeşlerimizle birlikteliği ve bütünlüğü istikrar içinde sürdüren bir medeniyetin simgesidir. Roman vatandaşlarımız zengin kültürleriyle kentimizin ve toplumsal yapımızın en önemli renkleridir." 

Devletin ve hükümetin bütün halka yaklaşımının anayasal çerçevede eşitlik ilkesi üzerine olduğunu ifade eden Çakacak, dili, dini ve ırkı ne olursa olsun bütün vatandaşların eşit ve değerli olduğunu bildirdi.

Hükümetin Roman vatandaşlarına yönelik konut, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi birçok çalışma yürüttüğünü aktaran Çakacak, "Romanların özgün kültürlerini en iyi şekilde yaşamaları, Türkiye'nin eşit ve saygın bireyleri olmaları için tüm alanlarda ayrımcılık karşıtı politikalar üretmektedir. Bu kapsamda Mersin Valiliği olarak da her türlü desteği veriyoruz. İlimizde ikamet eden Roman vatandaşlarımızın desteklenmesi adına birçok proje hayata geçirilmiş ve 2009 yılından bu yana vakfımız aracılığıyla 369'u yetişkin 570'i çocuk olmak üzere toplamda 939 Roman kardeşimize destek verilmiştir" diye konuştu.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam da Türkiye'de yaklaşık 5 milyon, Avrupa'da ise 18 milyon Romanın yaşadığını söyledi. 

Nazi katliamında 1 milyon Romanın öldürüldüğünü savunan Daylam, "Avrupa'nın birçok modern ülkesi olarak gösterilen ülkelerde bile Romanlara karşı ayrımcılık, ırkçılık uygulandı. Biz federasyon olarak Mersin özelinde birçok çalışma yaptık. İlk olarak Mersin'de yaşayan Romanları araştırdık. Baktık ki istihdam sorunu çok büyük. Bunun için projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

Daylam, Romanların sorunlarını çözene kadar gece gündüz çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Roman çocuklar, oyun oynadı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :