Dünya Mülteciler Günü

Dünya Mülteciler Günü

AB Komisyonu yetkilileri:- "Avrupa'nın birliğinin 60'ıncı yılında, birkaç kuşak öncesinde bizlerin de Avrupa'da mülteci olduğunu unutmayalım. Bizler de çatışma ve şiddetten kaçmak, hayatlarımızı yeniden inşa etmek ve özgür bir geleceğe sahip olmak için ge

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği yetkilileri, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayımladıkları mesajda, Avrupalıların da zamanında kıtaya mülteci olarak geldiğini hatırlattı.

Aralarında Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos gibi isimlerin bulunduğu 6 AB Komisyonu yetkilisi, Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle ortak mesaj yayımladı.

Dünya genelinde 65 milyon kişinin çatışma, şiddet ve doğal afetler nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten AB yetkilileri, "Sınırlarımız dahilinde ve dışında olan bu kişilerin yanındayız ve onları destekliyoruz." ifadesini kullandı.

AB yetkilileri, Birliğin, Kolombiya'dan Afganistan'a, Irak'tan Yemen'e, Somali'den Libya'ya insani yardım sağladığını, Suriye'de savaştan kaçanlara yaklaşık 10 milyar avro destek verdiğini belirtti.

Mültecilerin nereden geldiğini unutulmaması gerektiğinin altını çizen AB yetkilileri, bu kişilerin birçoğunun çatışma ve terörden kaçtığını, bazılarının ise mülteci olarak doğduğunu ve başka bir hayat bilmediğini vurguladı. Mesajda ayrıca en mağdurların mülteci çocuklar olduğu kaydedildi.

Mülteci sorununun ancak uluslararası iş birliğiyle çözülebileceğini belirten AB yetkilileri, üye ülkelere mültecileri belirledikleri kotalar çerçevesinde kabul etmeleri çağrısında da bulundu.

Yetkililer, mülteci kabulünün "ahlaki bir sorumluluk" olduğuna işaret ettikleri mesajda, "Avrupa'nın birliğinin 60'ıncı yılında, birkaç kuşak öncesinde bizlerin de Avrupa'da mülteci olduğunu unutmayalım. Bizler de çatışma ve şiddetten kaçmak, hayatlarımızı yeniden inşa etmek ve özgür bir geleceğe sahip olmak için geldik." ifadelerine yer verdi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :