Dünya Kırım Tatarları Kongresi

Dünya Kırım Tatarları Kongresi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov:"Aslında Kırım Tatarları bugün felaket bir halde yaşıyor"- "Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği andan itibaren halkımızın geleceği soru işareti oldu"- "Tüm Avrupa, Kırım, Kırım Tatarları ve Ukrayna’nın savunması için b

VİLNİUS (AA) - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rusya'nın Kırım'ı işgaline ilişkin, "Aslında Kırım Tatarları bugün felaket bir halde yaşıyor." dedi.

Çubarov, bugün Litvanya Meclisi'nde düzenlenen Dünya Kırım Tatarları Uluslararası Kongresi'nin ardından yapılan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi olan Rusya'nın iki yıl önce çok ağır şekilde kuralları ihlal ettiğine dikkati çeken Çubarov, o günden bugüne Kırım sorununun uluslararası toplumun endişesi haline geldiğini söyledi.

Çubarov, "Aslında Kırım Tatarları bugün felaket bir halde yaşıyor. Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği andan itibaren halkımızın geleceği soru işareti oldu." ifadelerini kullandı.

Ukraynalı yetkililerle anlaşma konusunda zaman zaman sıkıntı yaşamalarına rağmen Ukrayna ile ortaklaşa hareket ettiklerini dile getiren Çubarov, Rusya'nın Kırım'a gelerek, Tatarların Ukraynalılarla birlikte yaşamalarına "hayır" demelerine karşı mücadele verdiklerini kaydetti.

Çubarov, kongreye ev sahipliği yapmasından dolayı Litvanya'ya teşekkür ederek, "Konferansı düzenleyen Litvanya, Avrupa Birliği üye ülkelerine bir mesaj göndermektedir. Tüm Avrupa, Kırım, Kırım Tatarları ve Ukrayna’nın savunması için birleşmek zorunda." dedi.

Kongredeki canlı yayın sırasında Litvanya Meclisi resmi sitesine yönelik siber saldırıya ilişkin ise Çubarov, "Litvanya gizli servisleri saldırının arkasında kimin durduğunu öğrenmeli. Aslında bizim için bir sır değil. AB'nin Ukrayna'yı desteklemesi Rusya'yı epey kızdırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :