Dünya Kanser Günü

Dünya Kanser Günü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl:- "Kanserden korunmak için atılacak ilk ve en önemli adım tütün ve mamullerinden uzak durmaktır"

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kanserden korunmak için atılacak ilk ve en önemli adımın tütün ve mamullerinden uzak durmak olduğunu belirtti.

Erdöl, yazılı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütünün Kanserde Erken Teşhis Rehberi raporuna göre, dünyada her 6 kişiden birinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini, 2000 yılı ile kıyaslandığında 2015 yılında kanserden hayatını kaybedenlerin sayısının yüzde 27,5 artış göstererek, 8,8 milyona çıktığını vurguladı.

Kanserlerin neredeyse yarısından fazlasının tütün kullanımı, önlenebilir enfeksiyonlar, hareketsiz yaşam, obezite ve sağlıksız beslenme ile ilişkili olduğunu ve alınacak bazı önlemlerle kansersiz yaşamın mümkün olabileceğini bildiren Erdöl, kansere neden olan faktörleri ve korunma yöntemlerini şöyle sıraladı:

"Kanserden korunmak için atılacak ilk ve en önemli adım tütün ve mamullerinden uzak durmaktır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yeni teşhis edilen 150 bin kanser vakasının en az 100 bini direkt olarak tütün ve tütün mamulleri kaynaklı. Bu nedenle en önemli kanserden korunma yöntemi 'tütünden uzak durmak' diyebiliriz. Sadece tütün kontrolü ile ülkemizde görülen tüm kanserlerin yüzde 60'ının, akciğer kanserlerinin ise yüzde 90'ının önlenmesi mümkün. Vücut kitle indeksinize dikkat edin. Obezite, tütünden sonra kanserin en büyük ikinci önlenebilir nedenidir. Obez bireylerde rahim, yemek borusu, mide kardia, karaciğer, böbrek, kan, pankreas, kalın bağırsak, safra kesesi, meme, yumurtalık, troid ve benzeri kanser türlerine yakalanma riski obez olmayan bireylere oranla oldukça ciddi boyuttadır. Kilomuzu koruyarak kanserden korunmak mümkündür."

Alkol kullanımının da hücrelerin yapısında değişikliğe neden olarak baş ve boyun, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum gibi birçok kanser türüne yakalanma riskini artırdığını kaydeden Erdöl, "Alkolden uzak durarak bu ve benzeri kanserlerden korunmak mümkün." ifadelerini kullandı.

Düzenli ve sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltmanın en önemli ögelerinden birisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdöl, şöyle devam etti:

"Dünya Kanser Araştırmaları Vakfı tarafından yapılan iki farklı çalışmaya göre, gün içinde yeterli meyve ve sebze tüketenler, tüketmeyenlere oranla yüzde 10 daha az kanser riskine sahip. Gün içerisinde yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmenin ağız, yemek borusu, bağırsak, gırtlak, akciğer ve mide kanseri riskini azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yüksek lifli gıdalar, zeytinyağı, fındık, süt, yoğurt, peynir türü yiyecekler tüketerek, işlenmiş et (jambon, pastırma, salam ve sosis gibi), şeker, margarin, tuz, gazlı içecekler ve benzeri ürünlerden uzak durarak kanserden korunabiliriz."

- Fiziksel hareketsizlik kanseri tetikliyor

Düzenli egzersizin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Erdöl, "Fiziksel aktivite artınca, kolon, göğüs, rahim, akciğer, karaciğer, mide, böbrek, kan, ilik, baş, boyun, rektum ve ilik kanserine yakalanma riski yüzde 20'lere kadar geriliyor. Düzenli egzersiz, kaliteli ve kansersiz yaşamın kapılarını açmada önemli bir etken." değerlendirmesinde bulundu.

Güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmanın da cilt kanserlerinin ana nedeni olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erdöl, "Güneşten uzak durmak ise D vitamini eksikliği olarak karşımıza çıkar. Güneşin çok dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneş temasından kaçınarak cilt kanserinden korunabiliriz." ifadelerini kullandı.

Erdöl, özellikle genetik ve yaşlılık kaynaklı kanserlerden korunmak için düzenli kontrollerin çok önemli olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :