Dünya kamuoyunu bilgilendirmek için seferberlik

Dünya kamuoyunu bilgilendirmek için seferberlik

"Ses Ver Türkiye" adlı proje kapsamında 32 dilde hazırlanan mektup ve 4 dilde videolarda Türkiye'de ekonomik ve sosyal yaşamın herhangi bir kesinti olmadan normal seyrinde devam ettiği anlatılırken, dünya kamuoyunun Türk iş insanlarıyla ilişkilerinde herh

İSTANBUL (AA) - Çeviri İşletmeleri Derneği, "Ses Ver Türkiye" adını verdiği seferberlik kapsamında 32 dilde hazırlanan mektup ve 4 dilde hazırlanan video kliplerde, Türkiye'de ekonomik ve sosyal yaşamın herhangi bir kesinti olmadan normal seyrinde devam ettiği anlatıyor ve dünya kamuoyunun Türk iş insanlarıyla ilişkilerinde herhangi bir kaygı unsuru taşımaması gerektiği vurguluyor.

Çeviri İşletmeleri Derneği Başkanı Rafet Saltık, projeye ilişkin düzenlenen toplantıda, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Batılı ülkelerde Türkiye ile ilgili yorumlar yapıldığına, bir imaj oluşturulduğuna ve var olan imajın karalandığına değinerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu sosyal, ekonomik, kültürel ortamın 14 Temmuz'dan farklı olmadığını dile getirdi.

Sivil toplumun örgütlenmesiyle seferberliğini yurt dışına ulaşarak Türkiye'nin gerçek durumunu aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Saltık, "Ulusal egemenliğimize hain bir saldırı yaşadık, milletin iradesi ve sahip çıkması sayesinde bu saldırıyı bertaraf ettik. Savaşı kazanmış değiliz. Türk insanının misafirperver, gönülden, candan, fedakar karakterini göstererek, öğreterek, anlatarak, imajımızı düzeltirsek gerçekten bu savaşı kazanmış olacağız. Dünyadaki imaj savaşı, şimdi bizim asıl önemli savaşımızdır." diye konuştu.

Saltık, Türkiye'deki bütün insanları mücadeleye çağırırken, şunları söyledi:

"Mektuplar hazırladık ve bunları 32 dilde tercüme ettik. Her insana kendi ana diliyle sesleneceğiz. İnternet sitemizde özel bir sayfa yaptık ve bu mektupları oraya yerleştirdik. Derneğimizin resmi, kurumsal internet sitesine (http://www.cid.org.tr) giren her vatandaş, istediği dildeki mektubu ve video klipleri indirebilir, gönderebilir. Sivil toplum örgütlerine başka bir çağrımız da var. Mektuplar ve kliplerle ilgili hiçbir telif istemiyoruz, herkes onları alıp, kendi internet sitesinde yayımlayabilir, çevresine gönderebilir, istedikleri şekilde kullanabilir."

Başka sivil toplum örgütlerinin de projeyi geliştireceğine inandığını belirten Saltık, iş birliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

- "Bütün dünyaya 79 milyon mektup gitsin"

Rafet Saltık, videoların Almanca, Arapça, İngilizce ve Türkçe, mektupların da Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Hollandaca, Macarca, Çekçe, Slovakça, Romence, Bulgarca, Yunanca, Arapça, Farsça, Gürcüce, Urduca, Norveççe, İsveççe, Danca, Slovence, Japonca, Korece, Çince, Rusça, Portekizce, Arnavutça, Fince, Makedonca, Sırpça, Ukraynaca ve Hintçe'yi içeren 32 dilde yazıldığını kaydetti.

Kullanılan dillerin Türkiye'deki iş insanlarının ticaret yaptığı ülkelerde konuşulan diller olduğunu anlatan Saltık, bütün dünyaya hitap etmek için yeterli olduğunu düşündüklerini, ancak istenmesi halinde dil sayısının artırılabileceğini dile getirdi.

Saltık, "Türkiye'deki 79 milyonun tek yürek olduğunu gördük. Bu hepimizi çok sevindirdi. İstiyorum ki bütün dünyaya 79 milyon mektup gitsin. Her vatandaşımız tanıdığı bir yabancı dostuna, kendi ana dilinde bir mektup gönderirse Türkiye'den 79 milyon mektup gider." dedi.

- Mektup

Türkiye'de 15 Temmuz'da demokratik parlamenter düzeni yıkma amacını taşıyan bir darbe girişimi yaşandığına değinilen mektupta şöyle denildi:

"Türkiye'den çok uzakta olmanıza rağmen, inanıyorum ki, yaşananlar sizleri de endişeye sevk etmiştir. Ancak tüm dünya kamuoyunda demokrasi adına endişe uyandıran çağdışı girişim, halkın iradesi sayesinde sonuçsuz kalmıştır. Ülke içinde yaşanan karışıklık yerini kısa sürede yeniden güven ve sükunete bırakmış, hatta 18 Temmuz Pazartesi günü herkes işinin başına gelmiş ve hayat tamamen normale dönmüştür. Türk halkının demokrasiye sahip çıkarak darbe teşebbüsünü engellemiş olması, aynı zamanda tüm dünya uluslarıyla olan diyaloğumuzu pekiştirecek bir adımdır. Ticari uygulamalarımızda, alışverişlerimizde, bankacılık sisteminde, seyahat özgürlüğünde, insan haklarında ve yaşamın her alanında en küçük bir kesinti yoktur.

Siz dostlarımızın demokratik sistemi koşulsuz desteklediğinizi biliyoruz. Demokrasinin ülkemizde sarsılmaz şekilde genel bir tavır olarak sürmesi bizim tek idealimizdir. Türkiye tüm dünya toplumlarıyla barış, anlayış ve uzlaşı içinde bir yaşamı sürdürmeyi isteyen, tüm kültürlere ve çağdaş değerlere saygı duyan insanların ülkesidir. Demokrasi mücadelemizde yanımızda olmanızı ve bize güven duymanızı bekliyoruz. Türkiye her alanda dev projelerle büyümeye ve kalkınmaya devam etmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :