Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü

Nahda Hareketi Partisi, harekete mensup eski siyasi kadın tutuklular ile bazı kadın oyunculara plaket verdi

TUNUS (AA) - Tunus'ta Nahda Hareketi Partisi tarafından harekete mensup eski siyasi kadın tutuklular ile bazı kadın oyunculara plaket takdim edildi.

Başkent Tunus'ta, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Tunus Kadınları... Herkes Şiddete Karşı" başlıklı etkinlikte, Tunuslu kadın oyuncular Muna Nureddin ve Azize Bulibyar ile Nahda'ya mensup eski siyasi kadın tutuklulara birer plaket verildi.

Nahda'dan yapılan yazılı açıklamada, hareketin, "Tunus kadınının hakları ve kazanımlarının yeni kanunlarla güçlendirilmesi, anayasada geçtiği üzere kadının ilerlemesi için eşitlik ile fırsat eşitliğinin aktifleştirilmesi, siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal bakımdan vatanın inşası ve kalkınmasına katkı sağlaması ve şartlarının iyileştirilmesinden" yana tavır almayı sürdüreceği bildirildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tunus kadınının, Dünya Kadınlar Günü kutlamasına katılmak istediklerini ve dayanışma mesajı verdiklerini belirtti.

Gannuşi, Nahda'nın parlamentodaki bloğunda kadınlarla ilgili yasama teklifleri ve haklarının korunacağını ifade ederek, İslam ile moderniteyi birleştiren "Mecelle-i Ahval-i Şahsiyye"ye bağlı kaldıklarını ve kadın haklarının güçlendirilmesi için Mecellenin geliştirileceğini kaydetti.

Demokratik Reform Hareketi Başkanı Amine Mansur el-Karevi ise Meclisin kadına yönelik şiddeti engelleyecek yasalar çıkarması gerektiğini vurguladı.

Kişinin doğrudan şahsıyla alakalı hukuki hallerle ilgili bazı kanunların yer aldığı ve hala yürürlükte olan "Mecelle-i Ahval-i Şahsiyye", 13 Ağustos 1956'da kabul edildi. Çok eşliliğin yasaklandığı Mecellede, boşama hakkı erkekten alınarak mahkemeye veriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :