Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

Türk Kızılayı Genel Müdürü Güllüoğlu: - "İnsani zirve ihtiyaçtı ve gerçekleşiyor. En fazla mülteci barındıran ve insani yardım yapan Türkiye'de bu zirvenin olmasını önemsiyoruz. Daha yolun başı" - UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle:- "Türkiye'de yaşayan S

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, "İnsani zirve ihtiyaçtı ve gerçekleşiyor. En fazla mülteci barındıran ve insani yardım yapan Türkiye'de bu zirvenin olmasını önemsiyoruz. Daha yolun başı." dedi.

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Türk Kızılayınca düzenlenen, "Suriye Acil Durum Müdahalesi Kapsamında Çocuk Koruma Projesi" oturumda konuşan Güllüoğlu, projeyi Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğiyle gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çocuk dostu alanlarını UNICEF'le kurduklarını anlatan Güllüoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 3 milyon mültecinin 1,5 milyondan daha fazlası 18 yaşın altındaki çocuklar. Projemizde de kamplarda ve kamp dışında toplum merkezlerinde ve mobil çocuk dostu alanlarda, Suriyeli ve Iraklı mülteci çocuklara yönelik hizmetler veriyoruz. Bu hizmetlerde çocuklar, oyunlar oynuyor, resimler yapıyor. Onlara çocukluklarını yaşadıkları yeri sağlıyoruz. Bu çocuklar savaştan kaçarak gelmişler, kimi yetim kimilerinin aileleri yanında öldürülmüş. Bu nedenle hakikaten travmayla karşı karşıya olan çocuklar. Çocuk dostu alanlar dediğimiz bu alanlar, onlara tekrar çocuk olduklarını hatırlatacak yerler."

Türkiye'de kamp bulunan tüm alanlarda çocuk dostu alanlar olduğunu belirten Güllüoğlu, Türk Kızılayının Yeni Toplum Merkezi projesiyle ilgili de bilgi vererek şöyle devam etti:

"Bu toplum merkezlerimizin Suriyeliler için bir merkez olmasını da istiyoruz. Buraya dil ve meslek öğrenmeye, psikososyal destek almaya gelenler var. Merkezlerde çocuk dostu alanlar da mevcut. Bu merkezlerimiz, sadece bir eğitim yuvası değil Suriyelilerle Türk vatandaşları arasında bir kaynaşma ortamı. Savaş ortamını unuttukları ve geleceğe dair plan kuracakları yerler olsun istiyoruz. Doğuştan yaşlılığa kadar kurslarımıza katılanlar Türkçe de öğreniyor. 1,5 yıldır toplum merkezlerimiz faaliyette bulunuyor. Daha fazlasına da ihtiyaç var çünkü ciddi bir nüfus var. Eğer Suriyeliler tek bir ilde toplanmış olsaydı, bu il Türkiye'nin 4. kalabalık şehri olacaktı. Bu nedenle toplum merkezlerini önemsiyoruz. Suriyelilerin ihtiyaçlarını da kendilerine sorarak bunu gerçekleştiriyoruz. Suriye krizinden sonra Türkiye'de doğan Suriyeli sayısı 200 bin. Bu bir kriz ama sonuçta hayat devam ediyor, bizim bu insanlara tekrar kardeşçe ve birlikte yaşamayı sağlayacak imkanlar sağlamamız gerekiyor. Toplum merkezleri bu imkanlardan biri."

Zirvenin önemine değinen Güllüoğlu, "İnsani zirve ihtiyaçtı ve gerçekleşiyor. En fazla mülteci barındıran ve insani yardım yapan Türkiye'de bu zirvenin olmasını önemsiyoruz. Daha yolun başı. Umarız zirve dünyada değişimin önemli bir adımı olur" ifadelerini kullandı.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de Türkiye'de Suriyeli çocuklar için hayata geçirilen çocuk dostu alanlar projesiyle ilgili, mülteci çocukların savaşta çok acılara maruz kaldığını, çocuk dostu alanlarda psikososyal hizmetler verdiklerini anlattı.

Duamelle, şunları kaydetti:

"Hiçbir çocuğun bu acılara maruz kalmaması gerekiyor. Suriyeli çocuklar, çocuk dostu alanlarda farklı aktivitelere katılıp, yeni dostluklar edinebiliyor. Bu alanlar, onların gerçekten çocuk olabildikleri yegane yerler. Bu alanları da Türk Kızılayıyla artırmak istiyoruz. Ayrıca bu çocuklarımız bir aile ortamında da yaşayabilmeliler. Suriyeli çocukların geleceği, onlara verebileceğimiz desteklere bağlı. Onların eğitim, sağlık, dengeli beslenme ve psikososyal desteğe ihtiyaçları var. Şu anda daha fazla desteğe ihtiyaçları söz konusu. Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocuklar, yarın Suriye'yi inşa edecek. Türk Kızılayı ile çok güzel projelerde çalıştık."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :